‘Bedenk hoe je IPv6 kan en moet inzetten’

Tussen 20 december en 10 januari laten we op ISP Today experts uit de Nederlandse Internetsector aan het woord over het afgelopen jaar. Vandaag deelt Iljitsch van Beijnum zijn terug- en vooruitblik op de sector. Zijn belangrijkste gebeurtenis: de onthullingen van Edward Snowden over de NSA.

Geheimhouding

Van Beijnum vindt het moeilijk om aan te geven hoe de Nederlandse Internetsector met de bekendmakingen van Snowden is omgegaan. “Ik vind wel dat de Nederlandse overheid dit slecht oppakt, door steeds weer met geheimhouding te schermen. Er is best wat te zeggen voor het idee dat de overheid bepaalde dingen in de gaten moet houden, maar dan moet dat wel met open vizier en goede controle, waar we tot nu toe geen voorbeelden van gezien hebben.”

Frustratie

“Interessant hierbij is dat de IETF er nu naar neigt om in versie 2 van het http-protocol encryptie verplicht te maken. Dat is naar mijn idee een onzalig plan, maar geeft wel aan hoe hoog de frustratie ligt. Over die verplichte encryptie: ik ga liever voor kwaliteit boven kwantiteit. De Diginotar-affaire laat zien dat er nog een hoop te doen is op het gebied van webencryptie. Daarnaast, waarom zou ik extra tijd en accucapaciteit moeten verspillen aan het decoderen van bijvoorbeeld de voorpagina van ISP Today? Als de NSA ziet dat ik contact maak met 212.79.244.156 weten ze toch al van mijn snode plan om de laatste nieuws binnen de Nederlandse ISP-community tot mij te nemen.”

IPv6

Als verwachting voor 2014 vertelt van Beijnum over IPv6. “Mijn verwachting is meer van hetzelfde: ‘nee, ik heb geen zin om m’n groente op te eten’. De afgelopen jaren is het aantal gebruikers met IPv6 steeds ruim verdubbeld, en dit jaar gaan we boven de 2,5% wereldwijd eindigen. Ooit liep Nederland voorop maar nu zijn we aan alle kanten door de buurlanden ingehaald en blijven we op 1% steken.”

Keuzes

Zijn nieuwjaarswens luidt dan ook: “De IPv4-adressen zijn echt op. Het duurt niet lang meer voordat dit consequenties krijgt, en op dat moment kunnen verkeerde keuzes, inclusief de keus om te lang niks te doen, venijnige consequenties hebben. Dus: bedenk hoe je met IPv4 verder kan met minder adressen, en bedenk hoe je IPv6 kan en moet inzetten voor dingen die straks niet meer via IPv4 kunnen.”


Iljitsch van Beijnum is consultant en schrijver en schrijft op zijn blog over computernetwerken.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.