België is wereldleider met 15% IPv6-gebruikers

Het is alweer negen jaar geleden dat mijn boek over IPv6 uitkwam. Had je me destijds gevraagd of in maart 2014 in België 15% van de eindgebruikers IPv6 zou draaien, dan had ik vast “ja, tuurlijk” gezegd. En ruim 6% van de Amerikanen? Vast wel, daar hebben ze nog zoveel IPv4, die hebben minder haast. Maar dat het in Nederland maar 1,1% is en in China zelfs iets minder dan 1%? Nee, dat zou ik niet gedacht hebben. Nederland was tien jaar geleden immers een Europese voorloper op IPv6-gebied, en iedereen wist dat Azië het beloofde IPv6-land was. Vreemd hoe die dingen kunnen lopen.

In 2011 organiseerde de Internet Society World IPv6 Day en een jaar later World IPv6 Launch, twee dagen waarop een groot deel van de belangrijkste websites in de wereld IPv6 aanzetten. Sindsdien kunnen we Google, Facebook, Yahoo, Wikipedia en meer bereiken over IPv6. Maar het aantal mensen dat in 2011 daadwerkelijk het net op ging met IPv6 bleef op dat moment nog op een paar tienden van een procent steken volgens de statistieken die Google sinds eind 2008 bijhoudt. Eind 2012 was dit één procent en inmiddels in het weekeinde net boven de drie. Door de week is het wat minder, blijkbaar gebruiken meer mensen IPv6 thuis dan op het werk.

Maar dat zijn de wereldwijde gemiddelden. De verschillen per land zijn echter enorm. Ook kan een land zomaar uit het niks opkomen. Dit was het geval met België. Twee jaar geleden maakte ik nog de grap dat Nederland weliswaar achterbleef qua IPv6-adoptie bij landen als Frankrijk, maar dat we het in elk geval nog beter deden dan onze zuiderburen. Maar een aantal weken geleden was België het eerste land met meer dan 10% IPv6-gebruikers, en inmiddels is dit ruim 15%.

ipv6google2

Ik waag het echter te betwijfelen of 15% van de Belgen überhaupt ooit van IPv6 gehoord heeft. De reden dat ze IPv6 draaien is simpelweg omdat hun kabel-ISP VOO het aangezet heeft. Eerder zagen we hetzelfde verschijnsel met Free in Frankrijk, en in mindere mate met het 4G-netwerk van Verizon Wireless in de Verenigde Staten. Eén of twee ISPs kunnen een land dus een flink eind opstuwen in de vaart der IPv6-volkeren.

ipv6google1

Stel je eens voor hoe hoog Nederland volgend jaar zou scoren als Ziggo/UPC en KPN dit jaar IPv6 aan zouden zetten! Welingelichte kringen melden dat beiden nog altijd aan hun IPv6-uitrol werken, maar of dat inderdaad dit jaar nog gaat lukken vermeldt het verhaal niet. Het gaat dus wel de goede kant op met IPv6, maar of het snel genoeg zal zijn om de problemen die we gaan krijgen omdat de IPv4-adressen al sinds eind 2012 op zijn voor te zijn blijft de vraag.


Iljitsch van Beijnum is consultant en schrijver en schrijft op zijn blog over computernetwerken.

Bron afbeeldingen: Google IPv6 statistics

About the author

Avatar

Iljitsch van Beijnum is consultant en schrijver en schrijft op zijn blog over computernetwerken. Hij schreeft het boek 'BGP' voor O'Reilly en geeft regelmatig BGP- en IPv6-cursussen in samenwerking met NL-ix.