Besef over belang internetconnectiviteit dringt door

Er zijn in 2012 veel interessante ontwikkelingen geweest, die allemaal verband met elkaar houden. Door verschillende ontwikkelingen is ons dataverbruik en daarmee de vraag naar snellere en stabielere verbindingen enorm toegenomen. Dat komt bijvoorbeeld door ontwikkelingen op het gebied van cloud computing, VoIP en BYOD.

Cloud, BYOD en Big Data
Cloud computing is niet alleen maar een hype, al een tijdje is er een sterke aanhoudende groei omdat steeds meer organisaties overtuigd raken van de vele voordelen. Daarnaast blijft hosted telefonie voor veel organisaties een aandachtspunt. Ook VoIP wordt steeds meer gezien als een goede oplossing en daarom meer en meer geaccepteerd. Het feit dat de nadruk bij veel organisaties momenteel op kostenbesparingen ligt helpt daar natuurlijk ook bij. Na cloud zijn er weer relatief nieuwe concepten als BYOD en Big Data die veel aandacht krijgen.

DSL
De opmars van Ethernet over DSL. Veel mensen schreven DSL al een tijdje af omdat er beperkingen zijn op snelheid en locatie (afstand tot de wijkcentrale). Glasvezel heeft absoluut de toekomst, maar is voor sommige (kleine) organisaties nog te kostbaar. Ook ligt er natuurlijk nog lang niet overal glas. Met Ethernet over DSL kun je voor relatief lage bedragen snelle verbindingen opzetten, die voor veel bedrijven nog hartstikke interessant zijn.

Internetconnectiviteit
Wat mij opvalt is dat steeds meer bedrijven in de gaten krijgen hoe belangrijk hun internetconnectiviteit nu eigenlijk is. VoIP heeft nog niet bij iedereen een goed imago omdat er nog altijd problemen met beschikbaarheid zijn door slechte, enkelvoudige platformen of het gebruik van te zwaar overboekte verbindingen zonder garanties. Geen wonder dat VoIP niet altijd werkt dan. Wij adviseren bedrijven altijd goed naar hun netwerk te kijken wanneer men wil overstappen van traditionele telefonie naar VoIP, van de PC naar online werkplekken en steeds meer vanuit de cloud gaan werken. We merken dat steeds meer partijen kiezen voor redundante oplossingen waarbij de secundaire voorzieningen dezelfde capaciteit hebben als de primaire verbinding en er niet meer beknibbeld wordt op een goede backup-voorziening.

Redundantie en flexibiliteit
Naarmate we meer vanuit de cloud gaan werken wordt de verbinding daar naartoe nog belangrijker. Ik denk dat redundante oplossingen voor steeds meer partijen haalbaar zullen zijn. Tevens verwacht ik op VoIP gebied een verdere integratie van vast en mobiel. Mensen werken flexibel. Qua tijden, qua locaties en qua devices. Het is een mooie uitdaging om dat allemaal goed in te regelen.

Over het algemeen blijft de IT groeien, ondanks de economische situatie. En dingen die goed zijn, komen snel. Dus als we blijven innoveren in mooie, goede diensten, dan blijven we als branche de komende jaren groeien.

Namens Interconnect wens ik alle lezers een gezond en succesvol 2013 toe!Jorg Muskens
is Product Manager bij Interconnect en verantwoordelijk voor het VoIP en connectivity portfolio.