‘Besteed meer aandacht aan continuïteit van je dienstverlening’

Tussen 20 december en 10 januari laten we op ISP Today experts uit de Nederlandse Internetsector aan het woord over het afgelopen jaar. Vandaag deelt Arnoud Engelfriet (ICTRecht) zijn terug- en vooruitblik op de sector. Zijn belangrijkste gebeurtenis: de onthullingen van Edward Snowden over de NSA.

Verstrekkend

“De onthullingen van Edward Snowden over hoe ver de NSA reikt, was denk ik wel het belangrijkste juridische nieuws. Niet zozeer om de juridische implicaties maar vooral omdat het mensen wakker schudde hóe verstrekkend dit alles was. Ik zie dit als relevant in de context van cloud computing: we gaan steeds meer in de (Amerikaanse) cloud doen, en daarmee dus steeds meer overdragen naar Amerikaanse jurisdictie. Wordt het niet eens tijd daar paal en perk aan te stellen?”

Privacyregels

“Verder is veel discussie geweest over profiling en volgen van mensen door bedrijven als Google. In Europees verband is hard gewerkt aan stevige nieuwe privacyregels, hoewel deze helaas even in de koelkast staan tot medio volgend jaar.”

Versleuteling

De Nederlandse Internetsector lijkt volgens Engelfriet maar langzaam maatregelen te nemen om iets te doen tegen dit aftappen. “Diverse grote partijen hebben al aangekondigd hun netwerken te gaan versleutelen. Dat lijkt me een goede zaak. Op privacy/trackinggebied hebben we recent een uitspraak van het Cbp gehad over Google, dat de Europese en Nederlandse regels schond. Maar de trend om zorgvuldiger met privacy om te gaan, is maar heel beperkt helaas.”

Verder met privacydebat

Voor 2014 hoopt Engelfriet dat er een definitieve klap gegeven zal worden op de nieuwe privacyregels. “Dan kunnen we eindelijk eens verder met het debat. We werken nu met regels uit 1995.” Verder verwacht Engelfriet dat de uitspraak over de Pirate Bay in het hoger beroep veel zal stof doen opwaaien. “Ongeacht wat de uitspraak is.”

Continuïteit dienstverlening

Zijn nieuwjaarswens voor de sector luidt: “Bereid je voor op de nieuwe privacywet, ook al lijkt deze nog ver weg. En besteed meer aandacht aan continuïteit van je dienstverlening. Wij zien dit met enige regelmaat fout gaan: bedrijven kunnen failliet gaan of activiteiten staken, en wat moet je dan als klant of leverancier? Denk daarbij naast back-ups en redundante aansluitingen ook aan juridische continuïteit: waarom staat die domeinnaam op naam van de werkmaatschappij, en hoe kunt u verder met een zieke hoofd-automatiseerder of netwerkbeheerder?”


Arnoud Engelfriet is partner bij ICTRecht sinds juni 2008. Hij is gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Met zijn informatica-achtergrond richt hij zich graag op complexe technisch/juridisch ICT-vraagstukken en softwarelicenties (met name open source). Zijn website Ius mentis is één van de populairste van Nederland over ICT en recht.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.