Bij 100.000 .nl-domeinen maximale SIDN-korting

Binnen nu en het einde van 2012 zullen wij (naar alle waarschijnlijkheid) onze 100.000ste .nl domeinnaam registreren bij SIDN. Een mooie mijlpaal! Uiteraard wordt dit gevierd met een mooie 3 liter fles champagne. Voor deze klant uiteraard!

Een mooie bijkomstigheid voor ons is de extra korting die we krijgen. Voor iedere domeinnaam die we boven de 100.000 namen registreren krijgen we bij SIDN 2% extra korting en daarmee zitten we in de hoogste staffel. Nu komt dat bij de aanbiedingsprijzen vaak neer op 2% minder verlies per domeinnaam, maar hoe zit dat eigenlijk met die korting?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben altijd voor minder betalen en daarmee is de korting een mooie bijkomstigheid, maar is het eerlijk binnen een stichting met grote en kleine leden, waar iedereen gelijke rechten zou moeten hebben? Toen eind 2008 deze kortingen werden aangekondigd, waren er veel kleine hosters erg boos. Begrijpelijk! Want het voelt natuurlijk hartstikke oneerlijk. De grote registrars die al genieten van een schaalgrootte, al minder vaste (kwartaal)kosten hebben per domeinnaam en dan ook nog eens extra korting krijgen. Dan kunnen deze partijen nog meer marge maken (of verliesmarge beperken) en wordt het helemaal een oneerlijke strijd.

SIDN verweerde daar tegen dat de kleine registrars ook vaak duurder zijn. Zij hangen vaker aan de telefoon en hebben meer vragen. Grotere registrars hebben veel minder hulp nodig per domeinnaam en de kortingsregeling is daarmee juist eerlijker voor grote registrars. Zij hoeven dan minder mee te betalen aan de support van de kleinere deelnemers. Klinkt ook logisch!

We zijn nu 4 jaar verder en het is weer erg stil rond deze discussie. Het was wel de start van ISPBelang en geeft wederom de noodzaak weer van één stem namens alle hostingproviders. Wat mij betreft groot en klein. Dat er andere belangen spelen is logisch, maar in the end zijn we met elkaar voor de meest eerlijke oplossing. Toch? En of dat nu bereikt is, dat vraag ik mij af. Het staffelsysteem geeft mij namelijk ook het gevoel dat we met een commerciele partij zaken doen en dat stuit veel registrars tegen de borst. Of we met een log ambternarensysteem te maken willen hebben is natuurlijk ook de vraag. Wat ik wel graag zou willen? Duidelijkheid. Werk aan de winkel voor de VVR!

Mijn persoonlijke mening? Laat SIDN op een eerlijke manier de uitgifte doen van het .nl domein. Samen hebben we het .nl domein tot een groot succes gemaakt! Niet alleen de registrars, maar ook de visie van SIDN heeft flink bijgedragen aan het succes, maar gebruik de stichting dan ook alleen voor alles wat met het .nl domeinnaam te maken heeft en niet meer dan dat. Soms heb ik het gevoel dat het zakelijke aspect en de drang om echt een bedrijf te willen zijn de boventoon voert. Schoenmaker houd je bij je leest en laat de markt de rest oppakken…Gerben van Leeuwen
is eigenaar van Argeweb en Amsio. Hij bemoeit zich persoonlijk met (online) marketing en uiteraard de totale bedrijfsvoering en strategie. Gerben heeft onder andere met het concept webmee.tv: het webhosten dichterbij het grote publiek willen brengen en hij blijft zich hier ook voor inzetten. Tevens is bestuurslid in het bestuur van ISPConnect.

Dit artikel was onlangs op de blog van Gerben te lezen en is met toestemming op deze website overgenomen.