Cloud: aansturen op hybride platformen

Op de DHPA Techday van donderdag 13 september 2012 sprak ISP Today met Edie van den Berge, Partner Technology Advisor bij Microsoft, over het thema: cloud. Hij vertelt wat volgens zijn expertise de uitdagingen zijn voor de sector.

“We hebben hier vanochtend met name laten zien wat er nieuw is rondom virtualisatie en cloud,” vertelt van den Berge. “En straks hebben we nog een sessie waar we ingaan op de dingen die we niet hebben laten zien in Windows Server 2012. Het zal niet alles zijn, want we hebben al met al een uur. In mijn eigen sessie probeer ik nog iets te vertellen over het management van een cloudplatform.”

Het eerste wat bij van den Berge opkomt als hij aan cloud denkt, is de eenvoud van IT voor de afnemers. “We merken dat een goede analogie is: ‘kinderen die niet weten waar melk vandaan komt, denken dat het uit de supermarkt komt’. Je ziet steeds vaker dat kinderen op scholen denken, ‘het internet, dat werkt toch gewoon?’ Dus dat is het eerste waar ik aan denk: IT die werkt.”

Volgens van den Berge is het voor ISP’s goed dat er nu zoveel leveranciers geluid maken rondom de cloud. “Alles is cloud. Wij hebben Office 365, maar websites zijn ook gewoon ‘cloud’. Dus het helpt de hele sector denk ik.”

“Steeds meer klanten die willen hun IT uitbesteden,” legt van den Berge uit. “Als we kijken naar de systemen die deze klanten hebben, dan is heel veel niet cloud-ready. Als we echt kijken naar de definitie van cloud, zoals elasticiteit en afrekenen op wat je gebruikt, daar is heel veel nog niet klaar voor. Maar deze klanten willen wel ontzorgt worden en hun IT buiten de deur brengen.”

“Net sprak ik een aantal service providers. Waar we moeten proberen te doen is mensen enthousiast te krijgen over hosting als vak. De sector groeit nu zo hard, waardoor het moeilijk wordt om goede technische mensen te vinden. Daarom zijn dit soort evenementen ook zo goed.”

Als grote veranderingen die er nog voor ons als sector aankomen, moeten we volgens van den Berge de kansen zien van grote cloudplatformen van Microsoft, Google en Amazon. “Dit lijkt voor sommige ISP’s misschien een bedreiging, maar als grote enterprise klanten applicaties moeten herbouwen, sturen we aan op hybride platformen. We moeten anders kijken naar die grote platformen en zoeken naar de kansen die we met z’n allen hebben. De markt is groot genoeg.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.