Cloud: probeer niet in je eentje het wiel uit te vinden

Op de DHPA Techday van donderdag 13 september 2012 sprak ISP Today met Verron Martina , vSpecialist bij EMC, over het thema: cloud. Hij vertelt wat volgens zijn expertise de uitdagingen zijn voor de sector.

“Mijn indruk van de Techday is veel interactie,” vertelt Martina. “Veel interessante bedrijven die hier zitten, leuke technologieën. Je ziet dat de technologiemarkt voor hostingproviders steeds groter wordt en je ziet samenvoegingen van bedrijven.”

Martina vindt een hele belangrijke ‘best practice’ voor de sector om de guidelines van de vendor te gebruiken en niet proberen zelf het wiel uit te vinden. “Kijk, iedereen heeft zijn eigen definitie van cloud. Mijn definitie is een schaalbare oplossing te kunnen bieden, waar klanten de resources krijgen die ze nodig hebben en daarvoor betalen op een maandelijkse basis. Ook als ze minder gebruiken, ze minder hoeven te betalen. Het moet de vrijheid van de klant blijven waar die gaat hosten. Dat is voor mij een belangrijke kernwaarde van cloud.”

De grootste veranderen gaan plaatvinden op netwerkgebied, denkt Martina. “Waarbij je de vrijheid gaat krijgen om verschillende locaties te kunnen hebben en een soort disaster-situaties beheersbaarder kunt maken door het vereenvoudigen van het netwerk. Op dit moment is het netwerk-technisch best wel lastig om in te regelen. En ik denk dat de grote stap waarop we zitten te wachten de technieken zijn waardoor we makkelijker connectiviteit met andere hybride clouds kunnen maken.”

“Ik denk dat elke hostingprovider zijn eigen unieke sausje heeft om de cloud te kunnen vormen,” legt Martina uit. “De hosting- en cloudwereld gaan naar elkaar toe groeien. Je ziet dat technieken van de verschillende vendoren steeds meer op elkaar gaan lijken. Je wilt toch ook een hybride vorm van clouddiensten aanbieden; het juist makkelijk maken voor klanten om over te stappen. Dus moeten technologieën nog wel enigszins op elkaar zijn afgestemd, wil je die transities makkelijk maken.”

Het zijn volgens Martina de techneuten, de mensen in het veld, die te maken hebben met de dagelijkse issues. “Praat vooral met je netwerk- en storagevendor om de problemen die je tegenkomt goed in kaart te brengen en te tackelen. Geef ze door aan de technologie-bedenkers, want die moeten er wat mee gaan doen. Zij moeten er voor zorgen dat het leven van de techneut makkelijker wordt gemaakt.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.