Cloud: spreek verantwoordelijkheden naar elkaar uit

Op de DHPA Techday van donderdag 13 september 2012 sprak ISP Today met Dennis de Leest, Security Systems Engineer bij Juniper Networks, over het thema: cloud. Hij vertelt wat volgens zijn expertise de uitdagingen zijn voor de sector.

“Het belang van de DHPA Techday is dat mensen samen worden gebracht,” vertelt de Leest. “Techneuten met andere techneuten, rond de tafel, met een kop koffie, een tekenbord en gaan kijken welke problemen heb ik. Waar wordt ik soms voor de keuze gesteld en wat zijn de oplossingen vanuit de sector. Brainstormen, nieuwe inzichten krijgen en vooral samen bouwen aan oplossingen, want niemand heeft een homogeen systeem.”

De Leest denkt dat steeds meer bedrijven om verschillende redenen cloud-outsourcing interessant zullen gaan vinden. “Vanuit mijn expertise denk ik dat beveiliging daarin nog een hele grote slag in gaat maken. En dan moet je denken aan het virtualiseren van hypervise-achtige structuren, zoals VMWare zaken. Maar ook het dichttimmeren van ‘de rand’ tegen hackers en andere bedreigingen.”

“Wie neemt welke verantwoordelijkheden en waarvoor teken ik eigenlijk met een cloud-voorwaarde of –contract. Omdat je voor een groot deel bedrijfskritische processen of andere zaken van je organisatie, in de handen van derden legt. En dan verwacht je goed ‘rentmeesterschap’. Dus daarom is het belangrijk om verantwoordelijkheden met en naar elkaar uit te spreken en daar ook elkaar op te wijzen. Zo kan je bijvoorbeeld continue audits laten doen.”

Volgens de Leest is niet iedere hoster een goede cloudprovider, vanwege diverse haken en ogen. “Onder andere juridisch, technisch en audit-wise. Een goede hoster kan absoluut doorstromen naar een cloudprovider. En andersom trouwens ook.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.