Cloud: virtualisering zal andere vorm van expertise met zich meebrengen

Op de DHPA Techday op donderdag 13 september 2012 sprak ISP Today met Harm de Haan, Manager Consultancy bij Telindus-ISIT, over het thema: cloud. Hij vertelt wat volgens zijn expertise de uitdagingen zijn voor de sector.

“Als ik aan cloud denk, dan denk ik aan twee dingen: flexibiliteit en controle,” vertelt de Haan. “Flexibiliteit betekent dat je je diensten wilt uitvoeren en je klanten wilt kunnen bedienen. Daar moet de IT op inhaken. Je wilt daar flexibel in kunnen zijn. Hoe ga je dat doen? Gebruik je gestandaardiseerde oplossingen of raap je van alles bij elkaar? – Niet kwaad bedoelt, maar dat laatste gebeurt onbewust omdat je in een groei zit – Hoe houdt je daar de controle over? En ook niet onbelangrijk, controle over de kosten.”

“Wij doen geen nieuw werk,” legt de Haan uit. “We bedienen onze gebruikers. Hoe doen we dat? Dat proberen we met technologische producten. Hoe zorgen we ervoor dat we dat zo goed mogelijk naar die gebruiker doen? Maak daar ‘cloud’ van. Cloud is één groot pakket van diensten en wat daaronder gebeurt maakt niet zoveel uit. Daar moet je dus wel een antwoord op geven. Iedereen heeft daarin de vrijheid om cloud voor zichzelf te omschrijven en aan de vraag van de klant af te stemmen.”

Volgens de Haan kan je de hosting- en cloudsector niet één-op-één bij elkaar zetten. “Dat heeft te maken dat de cloud in drie delen op te breken is: private, public en hybrid. Dat betekent dat de ISP-sector een deel van cloud overneemt. Het faciliteert een behoefte en biedt diensten aan. Het complementeert de diensten die bij bedrijven leven. Daarom is de ISP-sector een uitbreiding op dat wat de cloud je kan bieden. Het is dus een ‘onderdeel van’ en niet per definitie ‘de cloudsector’.”

“Waar we nu nog in verschillende bouwblokken denken, zien we dat die bouwblokken bij mekaar komen,” vertelt de Haan. “Waar we nu nog over verschillende ‘lagen’ praten, met ieder zijn eigen expertise, zie je nu al de stappen die gezet worden zodat het straks geen verschillende lagen meer zijn. En die lagen kunnen zich softwarematig verplaatsen naar een virtuele omgeving en je zult zien dat aan de hardware-kant die componenten op elkaar inschuiven. Dat is wat je in ISP-omgevingen zult gaan merken. Uiteindelijk gewoon om het terugbrengen van die footprint die je in je datacenter hebt staan. En dat zal een andere vorm van expertise met zich meebrengen.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.