Cloudsector rijp voor standaardisatie met OpenStack

Het gaat momenteel over het algemeen zeer goed met de Nederlandse cloudsector. Klanten hebben veel keuze en er is sprake van een groot aantal veelal gezonde bedrijven. Wel zijn er zijn nog wat weinig bedrijven die een sterke positie hebben om de groeimarkten van de toekomst te gaan bedienen. Deze groeimarkt zal in toenemende mate bestaan uit softwareontwikkelaars en grotere bedrijven. Hier moet de markt zich nog op voorbereiden.

Standaardisatie
De cloud wordt interessant voor steeds grotere bedrijven. Deze bedrijven willen niet voor elke nieuwe leverancier door een hele lijst aan eisen en eigenschappen heenlopen en hebben duidelijk behoefte aan standaardisatie. Denk hierbij aan standaardisatie van SLA’s, contracten en ook beveiligingsmaatregelen en andere technische eigenschappen.

Doe mee aan discussies
Standaardisatie in de breedste zin moeten we als sector dus op nummer één zetten! Het behalen van certificering zoals de ISO27001, maakt het klanten makkelijk het security management systeem te leren (her)kennen. Doe ook mee aan discussies over het standaardiseren van SLA’s en additionele certificering. CloudVPS heeft bijvoorbeeld de CloudControls, een set controlemaatregelen die samen met KPMG ontwikkeld zijn, ingebracht bij de Nederlandse Praktijkrichtlijn Cloud Computing. Verder standaardiseren wij techniek: deze week hebben wij de eerste Europese publieke OpenStack cloud beschikbaar gemaakt.

OpenStack
Een belangrijk voordeel van OpenStack is dat je als provider niet meer al je cloud-software zelf hoeft te ontwikkelen. Hierdoor kunnen snel features worden toegevoegd en kunnen de ontwikkelaars zich richten op het toevoegen van extra features voor klanten. Hiernaast heeft OpenStack een zeer populaire API. Dit heeft verschillende voordelen: klanten kunnen tussen meerdere cloudproviders kiezen en hebben dus geen last van lock-in risk. Dit is een goed sales-argument tegen de grote gesloten Amerikaanse platforms. Verder werkt steeds meer software met de OpenStack API, denk hierbij aan backup-software, deployment-tools, enzovoort. Ten slotte wordt OpenStack ook steeds vaker ingezet als private cloud oplossing binnen bedrijven. Een publieke OpenStack cloud kan hier gemakkelijk mee worden verbonden op het moment dat deze bedrijven hybride oplossingen gaan inzetten.


Lennard Zwart is Managing Director bij CloudVPS. CloudVPS is één van de top cloud providers van Nederland. Vanuit een netwerk dat over drie A-klasse datacentra is verspreid worden vele bekende en veeleisende klanten bediend. CloudVPS heeft een grote public cloud waar flexibel capaciteit kan worden afgenomen. Hiernaast is er veel private cloud en maatwerk expertise.