Data neutrale landen als uitvalbasis voor Cloud Computing

Zwitserland is het meest bekend als het land waar bankgeheimen geheim blijven. Het is ook een land met een neutrale reputatie als het gaat om inmenging van conflicten. En het is land waar rechten worden vastgelegd en uitgesproken.

Een ontwikkeling welke na aanleiding van het gehele NSA, CIA en AIVD schandalen boven is gekomen is de positie van een land als het gaat om data opslag. Zwitserland profileerde zich als land waar vele zaken geheim blijven. Nu zijn er diverse bedrijven ingestapt op dit gegeven om zich als neutrale Cloud provider te profileren. Maar in hoeverre is dit van toepassing voor organisaties. Het is een vraag die nu nog niet vaak gesteld wordt. Toch zie je dat na jarenlange (ge/mis)bruik van offshore accounts er door middel van pressie vanuit de verschillende belastingdiensten openheid van zaken is geëist wat resulteert in naheffingen.

Is dit ook van toepassing van data-aanvragen?
Een Cloud provider in Nederland kan te maken krijgen met een data opvraging vanuit het OM of wordt er door de AIVD de data verrijkt door op regelmatige wijze logfiles op te vragen bij de telecom operators. Maar als data in Zwitserland staat is het dan beschermd tegen deze invloeden.

Bij deze open ik de discussie en zie ik uit naar jullie motiverende antwoorden.


Marco van den Akker is partner bij 123Cloud en ComputeNext. Is bestuurslid van de Cloud Security Alliance. Marco heeft brede ervaring op CTMT gebied (Cloud, Telecom, Media, Technologie) vanuit meerdere rollen. Is zijn internet carrière begonnen met videotex, BBS en html. Meer Marco is te vinden op:http://nl.linkedin.com/in/vdahosting

About the author

Avatar

Marco van den Akker is partner bij ComputeNext en bestuurslid van de Cloud Security Alliance. Marco heeft brede ervaring op CTMT gebied (Cloud, Telecom, Media, Technologie) vanuit meerdere rollen. Is zijn internet carrière begonnen met videotex, BBS en html. Voorheen was hij werkzaam bij 123Cloud.