De kracht van geven

Je bent zelfstandig ondernemer en het gaat goed. Het is hard werken, maar je hebt het voor elkaar: de passie voor het vak en de vrijheid van het ondernemerschap. En hoewel je zelf hard gewerkt hebt om daar te komen, zou het niet mooi zijn om je dankbaarheid ook te uiten in het helpen van anderen?

Het klinkt niet commercieel, zeker niet vanuit de mond van de financieel adviseur die ikzelf ben, maar juist anderen helpen levert ook iets voor jezelf op. Bovendien geloof ik als ondernemer in verantwoordelijkheid. Niet alleen voor je eigen hachje zorgen, maar ook kijken naar voor wie je nog meer iets kunt betekenen. Het is gemakkelijk gedacht dat vooral overheid en grote concerns duurzaam zouden moeten ondernemen. Stel je nou eens de wereld voor als we allemaal iets extra’s doen. Idealistisch? Misschien, maar idealisme is wel een mooie drijfveer om allerlei soorten ambities waar te maken.

Anderen helpen is ook jezelf helpen. Door startende ondernemers te helpen, krijg je vaak inspiratie en een frisse kijk op zaken, verbeteringen voor je eigen onderneming. Of denk aan de goodwill die het oplevert. Een ondernemer die in de positie is andere ondernemers te helpen straalt kracht, stabiliteit en professionaliteit uit. En de consument die kan kiezen uit de ene professional die alleen zijn eigen ding doet en de andere professional die ook nog maatschappelijk verantwoord onderneemt, laat zich steeds vaker door die extra betrokkenheid beïnvloeden.

Maar bovenal geeft anderen helpen een bijna even, zo niet grotere voldoening als de onderneming zelf. Zelf help ik zelfstandig ondernemers met opstarten en steun ik KiKa (Kinderen Kankervrij). Eén procent van mijn omzet maak ik over naar deze stichting. Kan dat bedrag niet enorm oplopen? Juist als dat bedrag enorm opgelopen is, maak ik het met alle liefde over. Ik hoop juist dat ik zoveel mogelijk mag overmaken. Men vergeet wellicht dat die overige opgelopen 99% er ook nog is, dan kan ik het toch des te meer missen? Als financieel adviseur houd ik wel van dit soort rekensommetjes.

De kracht van geven wordt vaak onderschat. Het gaat niet eens om de grootte, maar om het gebaar. Verwar geven niet met puur en alleen geld. Het gaat om in staat zijn ook zakelijk in het belang van anderen te denken en bijvoorbeeld de juiste mensen bij elkaar te brengen. Verwacht er vooral niet gelijk iets voor terug. Je zult zien dat dat niet alleen goed voelt, maar het maakt je ook sterker, strategischer, een betere ondernemer. Het zijn de ondernemers die het op de lange termijn verder schoppen. Want wat je zaait…


Antoine van Gils is directeur van De Koers van Gils. Antoine vindt het wel zo fijn dat een ondernemer precies weet waar hij aan toe is en daarom geeft hij helder financieel advies. Van belastingadvies tot advies over zelfstandig ondernemen en personeel aantrekken. Geen middenweg, maar een richting. De financiële koers die past bij een onderneming.