De kracht van managed hosting

Een algemene definitie van Managed hosting is het volledige ‘ontzorgen’ van alles tot aan een applicatie of website. Managed Hosters leggen de nadruk op performance, beveiliging en de constante bewaking van een omgeving. Deze ‘ontzorging’ wordt geboden vanuit een visie dat onze klanten zich volledig moeten kunnen richten op hun eigen core-business en geen omkijken moeten hebben naar het beheer en de bewaking van een omgeving. Een reclamebureau moet ontwerpen, een softwareontwikkelaar moet ontwikkelen en een Managed Hoster moet zich bezig houden met beheer.

De algemene trend die wij al langer waarnemen en die zich ook steeds verder doorzet, is dat het beheer steeds meer gericht is op het proactief oplossen van mogelijke problemen. Aan de hand van uitgebreide monitoring kunnen problemen vaak voorkomen worden, waardoor een hoge mate van beschikbaarheid gegarandeerd is. Er is dus een duidelijke verschuiving van reactief naar proactief beheer en deze neemt alleen maar meer toe.

Proactief beheer bestaat uit onder andere uitgebreid monitoren van elke omgeving. Vanuit de monitoring kunnen weer statistieken worden verzameld en verbanden worden gelegd die gebruikt kunnen worden bij de optimalisatie van een oplossing. Problemen doen zich natuurlijk niet uitsluitend voor in de infrastructuur maar zijn ook een wisselwerking tussen de omgeving en de applicatie/website. Juist op dit punt kan een managed hoster het verschil maken.

Een belangrijk aandachtspunt is dat je de wijze waarop je de monitoring uitvoert en de controlepunten die je toepast, continue blijft uitbreiden, laat mee evolueren met de veranderingen in  de technologie en aanpast aan de specifieke oplossing. Je kunt er dus niet vanuit gaan dat de set controles welke perfect aansluit op oplossing A ook voldoende is voor oplossing B tot en met Z. Elke applicatie of website is uniek waardoor in bepaalde gevallen applicatie-specifieke monitoring van grote meerwaarde kan zijn om een stabiele omgeving te bieden.

Voor managed hosters geldt in ieder geval dat goede en uitgebreide monitoring één van de krachtigste tools van de dienstverlening kan zijn.

About the author

Avatar

Rowan Bömer is Managed Hosting Specialist bij Shock Media B.V. en adviseert klanten bij het beantwoorden van bedrijfskritische internet en server vraagstukken.