De staat van de hostingbranche

Voor het magazine The.nlyst, dat periodiek door Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) wordt uitgegeven, is mij gevraagd een blik te werpen op de toekomst van de hostingmarkt.

nlyst

 

Een van de belangrijkste conclusies die ik kan trekken is dat techniek steeds minder belangrijk wordt voor klanten. Zij willen gewoon een wordpress-website of een opslagaccount. Wie, wat, waar en hoe is steeds minder relevant. De bereikbaarheid en veiligheid is wel belangrijk, maar dat is iets dat je van een hostingpartij sowieso moet kunnen verwachten.

De markt in Nederland is erg gefragmenteerd. Er zijn honderden aanbieders en er zijn niet echt een aantal hele grote partijen. Met een marktaandeel van 2% in .nl domeinnamen zijn wij als Argeweb al een top10-speler. Het zijn allemaal relatief jonge bedrijven en het is nu wachten tot partijen elkaar overnemen, zodat je echt kunt profiteren van bepaalde schaalgrootte. Argeweb heeft dit jaar Prioserve overgenomen en dit is een strategie die erg past in de stabiliserende markt van domeinregistratie en webhosting. Natuurlijk onderscheiden wij onszelf door te investeren in de service desk en het stapje extra te zetten, maar de marges worden gewoon steeds kleiner. Dan is groeien door middel van acquisitie mijn inziens een logische keuze.

Voor wat betreft Amsio is dit anders. Met cloudhosting en het beheren van complexe netwerken en webomgevingen is dit nog een ontzettende groeimarkt. Steeds meer bedrijven gaan nu echt outsourcen en Amsio is de ideale partij die IT-partners hierbij ondersteunt op technisch vlak. Specialisme en kennis is hierbij erg belangrijk en de flexibiliteit die wij bieden vanuit onze branche. We doen het zelfs vaak beter en sneller dan interne IT-afdelingen.

Bekijk hier het complete artikel (PDF).


Gerben van Leeuwen is eigenaar van Argeweb en Amsio. Hij bemoeit zich persoonlijk met (online) marketing en uiteraard de totale bedrijfsvoering en strategie. Gerben heeft onder andere met het concept webmee.tv: het webhosten dichterbij het grote publiek willen brengen en hij blijft zich hier ook voor inzetten. Tevens is hij bestuurslid in het bestuur van ISPConnect.

Dit artikel was op 28 juni 2013 op de blog van Gerben te lezen en is met toestemming op deze website overgenomen.