De stekker uit een tijdperk

In het nog maar prille bestaan van de wereld die internet heet, is een ontwikkeling gaande die het einde van een tijdperk inluidt. Van welk tijdperk? Het inbeltijdperk. Een tijdperk waarmee ik – met vele van jullie en uiteraard zakelijk – warme gevoelens koester.

Mijn eerste ervaring met het internet stamt uit 1995 en verliep middels een 14k4 modem. Een kastje met een voeding waarin je een analoge telefoonlijn (RJ-11) moest aansluiten en vervolgens kon je dit kastje met een seriële kabel aansluiten op je COM1 of COM2 poort van je computer.

Piepend en krakend
Inbellen deed je toen op een regionaal telefoonnummer om de telefoonkosten te beperken en later werden deze nummerblokken in heel Nederland vervangen door een landelijk 06760 nummer. Al piepend en krakend probeerde je modem een “handshake” te maken met het modem aan de andere kant van de telefoonlijn. Na een kleine minuut was je verbinding dan “established”.

Snelheidsverdubbelingen
In die tijd hadden we nog geen flash-websites, streaming video en social media, maar hadden we Eudora Express om e-mail op te halen (POP3) en Netscape om te surfen. Zoeken deden we niet via Google maar via Altavista en Ilse.nl. De ontwikkeling ging door en snelheidsverdubbelingen waren niet het gevolg van andere “dragers”, maar wel van andere apparatuur. Zo kwam na de 14k4 modem al snel een verdubbeling naar 28k8, 33k6 en 56k6. Daarna kwam ISDN met 64K en gebundeld naar 128K. Nostalgie voor de meesten van ons!

De stekker eruit
Maar het inbeltijdperk eindigt binnenkort dan nu echt helemaal. In januari 2008 kondigde KPN al aan met inbelabonnementen te stoppen. Inmiddels zijn het ook de terminerende partijen zoals bijvoorbeeld Verizon, die per 1 februari 2012 de stekker uit hun modemparken trekt. En dus eindigt, ook voor bedrijven als de mijne, binnen de ISP-community de dienstverlening die wij jaren hebben aangeboden. Uiteraard is voor mij en mijn collega’s de trend en ontwikkeling niet nieuw, maar een logisch gevolg. Maandelijks, bijna dagelijks, namen de belminuten af en de inbellende klanten zijn op één hand te tellen. Niet gek ook met de ontwikkelingen die gaande zijn.

Drager
Bovengenoemde ontwikkelingen zijn voor vele herkenbaar. Het inbeltijdperk heeft zijn langste tijd gehad, maar… de drager – het vaak 2-aderige koperkabeltje – gaat nog wel even mee.


Gerben van der Veen is directeur-eigenaar van proserve en dataplace. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de commerciële kant van beide organisaties. Tezamen met een gedreven team realiseert Gerben zijn dromen en bouwt hij door aan de groei en professionalisering van de bedrijven. De dienstverlening van de groep concentreert zich op datacenterdiensten, managed hosting en connectiviteit.

Eerder portretteerden we Gerben op ISP Today in de eerste aflevering van Movers & Shakers.