De toekomst na Cloud computing

Een artikel van Jeff Belk heeft me aan het denken gezet over de toekomst van ICT na Cloud Computing. In zijn artikel schrijft Jeff over een toekomst met een global peer-to-peer/mesh netwerk-achtig internet.

Kostenbesparing
Een interessante gedachte als je daarbij in acht neemt dat in een dergelijke omgeving een Cloud leverancier kosten kan besparen op resources. Nu besparen gebruikers kosten door gebruik te maken van Cloud diensten. Die gebruikers hebben zelf geen hardware en software meer. Energiekosten worden daarbij ook niet meer gemaakt, net als dat licentiekosten achterwege blijven, enzovoort. Maar wat als ook de Cloud-leverancier deze kosten niet meer hoeft te maken en zich ook puur kan richten op het maken van de software zelf. De Cloud voor de Cloud?

Afhankelijk en onafhankelijk van elkaar
Probeert een internet voor te stellen zonder internet. Verbindingen met internet zijn anders, we hebben verbindingen met elkaar, een wereldwijd systeem dat afhankelijk en onafhankelijk van elkaar functioneert en automatisch de meest efficiënte Mesh-devices met elkaar laat werken. Het maakt nu al niet meer uit dat bij een goede Cloud leverancier een systeem uitvalt. Alles is volledig redundant en een ander systeem neemt automatisch de taken over. Dan is dit ook mogelijk in een Mesh omgeving. Alle methoden en software zijn bekend, we moeten het alleen op een iets andere manier gebruiken.

Hele inboedel online
En stel je voor dat het niet beperkt blijft bij onze mobiele devices, tablets of computers? Stel je voor dat je TV, koelkast, centrale verwarming en lampen een onderdeel van de Mesh zijn. Als de computer-hardware trend doorzet dan hebben we straks koelkasten met 200TB storage, handig, want dan is de koeling ook gelijk geregeld!? En in ieder huishouden zijn dan tientallen Mesh-devices actief. Onzichtbaar, onmerkbaar, altijd aanwezig met de meeste efficiëntie die je kan voorstellen.

ISP’s bestaan dan niet meer
En hoe zit het dan met de internetconnecties? Want gebruikers zijn dan zelf het internet, maar we moeten wel een connectie hebben met het grote geheel. Blijven de huidige breedbandverbindingen bestaan? Mijn vermoeden gaat uit van nog maar een paar grote bakcbone-verbindingen, en heel veel mobiele verbindingen van allerlei Mesh-devices. Multi-Telco-Mesh-Devices zorgen voor een redundante ‘uplink’, met gecombineerde bandbreedte zodat snelheid geen issue is. Een aantal grote redundante backbones zorgen dat continenten in verbinding staan met elkaar. ISP’s bestaan dan niet meer, adsl, kabel en fiber to the home zijn verleden tijd.

Business case nog niet voor te stellen
Maar is een dergelijke vorm van Computing geschikt voor de zakelijke markt? Er moet een commercieel belang zijn om te zorgen voor bestaansrecht. Is er wel een business case te maken voor dergelijke diensten? Op dit moment kunnen we ons dat nog niet voorstellen. Maar konden we ons ook niet voorstellen jaren geleden toen KPN een reclamecommercial had over videobellen, dat we dat vanaf een mobiele telefoon zouden doen? En wie had kunnen voorspellen dat het internet er nu uit ziet zoals het er nu uit ziet? Wie 10 jaar geleden had gezegd dat je al je email, agenda, contacten, documenten, websites, discussiegroepen, blogs en nog veel meer bij 1 leverancier kan regelen, was volledig voor gek verklaard.

Een internetregering?
Een groot obstakel zal zijn dat een Mesh Computing Internet moeilijk te reguleren valt. Want wie is verantwoordelijk voor het geheel? Hoe zit het met bescherming van Intellectual Property? Onder welke nationaliteit valt het? Vraagstukken waar hard aan gewerkt wordt. Ik ben van mening dat een soort internetregering gevormd moet worden met ministers uit alle landen, de Verenigde Internet Naties of iets dergelijks. Geef het beestje maar een naampje… Wederom wellicht niet voor te stellen, maar wel de toekomst, ook zonder Mesh Computing.

Een kleine stap
Stiekem doen we al een stap in de richting van Mesh Computing. Er bestaan al vormen van Mesh Networks en Grid Computing. Er worden al politieke discussies gehouden in verband met US Cloud Leveranciers en klanten in Europa. Het is eigenlijk maar een kleine stap verder. Een kleine stap met grote gevolgen!

Mesh Computing, Collective Cloud, The Collective, Collective Internet, ik ben benieuwd wie de mooiste marketing term kan bedenken.

De toekomst zal het leren, maar ik ga alvast een SLA met m’n koelkast opstellen.


Dimitri van Esch is technisch directeur van Gmove. Dimitri heeft alles facetten van ICT doorlopen, van werkplekbeheer, serverbeheer, windows, unix, networking, security tot project management en opzetten van nieuwe afdelingen en op dit moment een nieuw bedrijf. Een creatieve business developer met een resultaat gedreven mindset, en een focus op nieuwe manieren van denken en doen om efficiëntie te vergroten.

Dit artikel verscheen onlangs op de blog van Dimitri.