Dropcatching : Broodroof of goed voor de markt?

Tijdens het domeinnaamdebat 2012 in de stadsschouwburg Den Haag kwam ook het onderwerp dropcatching ter sprake.  Met dropcatching bedoelt men het geautomatiseerd registeren van vrijgekomen domeinnaam met het doel deze voor een hoger bedrag te verkopen. De vraag is of SIDN dit met het .nl domein wel of niet moet willen. Er wordt gesuggereerd dit eerlijker te doen via een veiling of er misschien juridisch of technisch maatregelen tegen te nemen.

Alhoewel ik het persoonlijk een vervelende business vindt (heb zelf ook wel eens achter het net gevist en was 500 euro armer), ben ik zelf tegen het verbieden van deze vorm van registratie. Het heeft namelijk ook voordelen. Het is in ieder geval niet aan SIDN om hier een veiling voor te maken of een random-vrijgave, want dat kost alleen maar meer resources voor de stichting en de systemen.

Geroepen wordt dat deze bedrijven veel investeren in hun apparatuur en dat je dus als particulier of kleine provider hiermee geen kans maakt en het dus geen marktwerking meer is. Dit klopt niet helemaal. Het staat namelijk een ieder vrij om een systeem te maken om ook een gokje te wagen in deze business. Verder zijn er ook bedrijven met deze systemen waarmee je vooraf al een afspraak kunt maken over een vrij te komen domeinnaam.

Daarnaast heb ik zelf liever dat een domeinnaam bij een handelaar in portfolio zit dan bij een particulier die er niets mee doet. Deze mensen hebben geen besef van domeinnaamwaarde en daarmee kom je bijna nooit uit een onderhandeling (ik wil 100.000 euro!). Een bedrijf dat gespecialiseerd is in deze markt snapt vraag en aanbod en heeft geen emotionele connectie met een domeinnaam, noch absurde vraagprijzen. Zij hebben er net zo veel belang bij dat je als bedrijf een bepaalde domeinnaam bij hen koopt als dat zij zelf belang hebben om een verkoop te maken. Er worden dan ook bijna geen schrikbarende bedragen gevraagd of betaald.

Het opkopen van domeinnamen is ook goed voor de waarde van domeinnamen in het algemeen. Het gaat hier niet om het expres creëren van schaarste, maar omdat interessante domeinnamen direct worden opgekocht, blijven goede domeinnamen wel veel waard. En dat is goed nieuws voor alle domeinnaameigenaren.

Wellicht dat ik anders in deze discussie had gestaan indien er geen alternatief zou zijn. Maar dat is er wel. Nadat een domeinnaam wordt opgezegd,  komt de domeinnaam 40 dagen in quarantaine te staan alvorens een dropcatcher aan de slag kan. Alleen de oude eigenaar kan deze domeinnaam in deze periode nog voor 25 tot 100 euro uit quarantaine halen. Dus als je ziet dat een domeinnaam vrij gaat komen, neem dan contact op met de oude eigenaar in plaats van mee te doen aan het grote gokspel bij het vrijkomen. Dit vergroot uiteraard aanzienlijk je kans. Dan moet je natuurlijk wel de gegevens kunnen opvragen!

Tijdens het debat kwamen nog wel een aantal interessante alternatieven voorbij zoals bijvoorbeeld een soort sunrise-periode tijdens de quarantaine-tijd voor bedrijven die denken dat zij vanuit het merkenrecht officieel aanspraak op een domeinnaam hebben. Mij lijkt het persoonlijk iets te bewerkelijk en niet rendabel.

Indien je graag een domeinnaam wilt registeren die vrij gaat komen, neem dan dus eerst contact op met de oude  houder. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan heb je toch nog betere kaarten indien een dropcatcher de domeinnaam registreert, dan wanneer een concurrent of ander bedrijf dit (met gelijke kansen) doet. Dan is hij namelijk niet meer te koop of kun je er niet meer op bieden.

Zelf proberen mag natuurlijk ook altijd. Catch it if you can!Gerben van Leeuwen
is eigenaar van Argeweb en Amsio. Hij bemoeit zich persoonlijk met (online) marketing en uiteraard de totale bedrijfsvoering en strategie. Gerben heeft onder andere met het concept webmee.tv: het webhosten dichterbij het grote publiek willen brengen en hij blijft zich hier ook voor inzetten. Tevens is bestuurslid in het bestuur van ISPConnect.

Dit artikel was 1 oktober op de blog van Gerben te lezen en is met toestemming op deze website overgenomen.