DWDM en encryptie in standaardpakket voor klant?

De meldplicht datalekken en de naderende Europese privacywetgeving (AVG) verplichten bedrijven om ook hun dataverkeer veilig te stellen. Veel organisaties besteden hun netwerkverbindingen uit aan externe dienstverleners en gaan er vanuit dat ze zo voldoen aan de wet. Ondertussen blijven ze zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en beschikbaarheid van hun data. Mogen zij er automatisch vanuit gaan dat hun hostingpartij, ISP of datacenter de beveiliging optimaal voor ze regelt? Kortom, welke rol moeten ISP’s innemen omtrent security?

Glasvezel gemakkelijk af te tappen
Datacenters, ISP’s en hostingpartijen zijn continu bezig met de beschikbaarheid en beveiliging van hun infrastructuur. Toch gaat er op dat gebied nog weleens wat mis. De communicatie tussen datacenters is zeer kwetsbaar, omdat glasvezel gemakkelijk is af te tappen. Kwaadwillenden kunnen dit buiten doen, bijvoorbeeld via een put in de weg, of in het datacenter van binnen uit. Zij kunnen dit zelfs doen zonder de verbinding te verbreken, waardoor de IT-beheerder niet of nauwelijks merkt dat dit gebeurt. De glasvezellijnen tussen datacenters zijn dus lang niet altijd zo veilig zoals veel mensen denken.

Optische encryptie…
Een end-to-end encryptie-oplossing zorgt dat de afgetapte data onbruikbaar wordt voor derden. Door de data op de optische laag al te versleutelen, kan informatie tussen datacenters en kantoren maar ook binnen de gecontroleerde omgeving, veilig worden uitgewisseld. De investering in optische encryptie is in combinatie met DWDM-technologie snel terugverdiend. Alleen, wat is DWDM ook alweer?

…en DWDM
DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) is zeker niet nieuw. Minder bekend is dat deze technologie steeds toegankelijker is door de enorme toename van dataverkeer, steeds hogere eisen aan latency en hoge boetes op datalekken. DWDM maakt het mogelijk om verschillende verbindingen samen te voegen en te transporteren over één glasvezellijn. Verbindingen tussen verschillende componenten, met ieder hun eigen protocol, lopen over dezelfde lijn. Daardoor kunnen ISP’s, datacenters en hostingpartijen besparen op het aantal dark fiber-verbindingen die zij nodig hebben om hun klanten te bedienen.

Met DWDM-technologie kunnen lange afstanden worden overbrugd, zonder het netwerk te vertragen. Ook verbetert het de performance en schaalbaarheid van netwerken. En misschien nog wel het belangrijkst: het biedt een logische en kostenefficiënte basis voor de toepassing van optische encryptie. En met die combinatie van technologieën en FIPS certificatie, ook wel ‘encrypted DWDM’ genoemd, voldoen dataverbindingen aan de AVG.

Verschil maken
Hostingpartijen, ISP’s en datacenters kunnen zich onderscheiden door hun klanten proactief te informeren over hoe zij hun veiligheidsrisico’s kunnen verkleinen. Met encrypted DWDM leveren ze klanten exponentieel meer datacapaciteit met een ultra lage latency, terwijl de klant zelf niets hoeft in te kopen, in te regelen of te optimaliseren. De klant heeft volledige controle over de security, omdat hij de encryptiesleutels zelf beheert. De externe provider faciliteert zo dus de security en compliancy, maar is niet verantwoordelijk voor het sleutelbeheer.

Aangezien DWDM in combinatie met encryptie bedrijven zoveel voordelen biedt, is er een rol weggelegd voor met name service providers om deze technologie standaard aan te bieden. Op die manier worden alle glasvezellijnen voorzien van optimale snelheid, schaalbaarheid én security. De klant blijft zelf ‘in control’ en is verzekerd van dataverbindingen die voldoen aan de eisen op het gebied van security en privacy.

Vele partijen hebben dit jaar het licht gezien. Naast de service providers zelf zijn het vooral de financiële dienstverleners, waar compliancy al langer leeft en reputatieschade groot is. Versnel je business en verbeter je security en compliancy om een boete van 20 miljoen te voorkomen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.