E-mailbeveiliging in 2012: serieuze aandacht en mogelijkheden voor hostingsector in 2013

Op het gebied van e-mail-beveiliging zijn er in 2012 vooral ontwikkelingen geweest rondom het filteren van uitgaande e-mail en het e-mail archiveren. Veel webhosting-bedrijven realiseren zich dat het tijd is voor professionele uitgaande spam en virus filters om te voorkomen dat de IP’s uit het netwerk van de host worden geblacklist. Een hoge reputatie van het netwerk draagt verder bij aan de continuïteit van de uitgaande email en het bedrijfsimago.

Behandeling e-mail
Daarnaast is de opkomende markt van E-mail Archivering non-stop in beweging. Internationaal wordt relevante wetgeving steeds bijgeschaafd en het besef dat e-mail moet worden behandeld zoals papieren administratie begint serieuze vormen aan te nemen binnen het bedrijfsleven. Dit geeft een mooie mogelijkheid voor hostingbedrijven om hun productportfolio uit te breiden en deze extra dienst aan de eindgebruiker aan te bieden voor compliance en back-up redenen.

Filteren
Wat betreft het filteren van de uitgaande e-mail verwachten wij een doorzettende trend. Men dient uitgaande e-mail professioneel te filteren zeker nu de IP reputatie-checks gebruikelijker zijn geworden in het filteren van de inkomende e-mail dan een paar jaar geleden.

Archiveringsmarkt groeit fors in waarde
Volgens de Radicati onderzoeksgroep zal de e-mail archiveringsmarkt in 2013 uitgroeien tot een 6,1 miljard dollar markt wereldwijd, waar deze in 2006 nog slechts 800 miljoen dollar groot was. Deze razendsnelle groei geeft weer dat de ontwikkelingen en adoptie van de betreffende producten en technologieën in 2013 zich zullen doorzetten.

Aandacht voor archivering
Wees niet te laat met het netjes regelen van de uitgaande e-mail filtering en daarbij het waarborgen van de reputatie van het bedrijfsnetwerk. Daarnaast is het zaak voor iedereen om goed te kijken in hoeverre e-mail archivering een noodzaak is en ook daar niet te wachten totdat men op de vingers is getikt voor het niet juist archiveren van alle inkomende (en uitgaande) e-mail.Sam Renkema
is CEO bij SpamExperts.