Een bijzondere dag voor de digitale infrastructuur

In week 47 gebeurde er iets bijzonders. Iets om nooit te vergeten. De digitale infrastructuur-sector werd weer een flink stuk volwassener. Wat gebeurde er vraagt u zich af? Er gebeurden drie belangrijke dingen. Ze zagen het levenslicht tijdens het drukbezochte ECP-congres van afgelopen donderdag in Den Haag.

1. Het rapport

Vorige week donderdag kwam een belangrijk rapport uit over de stand van zaken in de Nederlandse digitale infrastructuur-sector. Uitgevoerd door Deloitte, in opdracht van AMS-IX, DHPA, ECP, SIDN, NBIP, Nederland ICT, NLnet en de Rabobank. Na de eerste versie uit 2013 ging het rapport van dit jaar uitgebreider in op de koppositie die Nederland heeft verworven. Uiteraard wisten we al dat we er goed voorstonden, maar het effect op de werkgelegenheid en de groei van de sector werd nog duidelijker gemaakt dan ooit tevoren was gedaan.

De Nederlandse digitale infrastructuur vormt niet alleen het hart van onze online economie, maar de sector heeft ook een sleutelrol in het wereldwijde internet. De onderzoekers formuleerden zes aanbevelingen om de sterke positie van Nederland te behouden, verder te benutten en de economische groei te stimuleren. Kortom een mijlpaal voor de sector.

2. Stichting DINL

Met de conclusie van het rapport in het achterhoofd, was het dan ook een logische zaak dat in het afgelopen jaar de partijen die de digitale infrastructuur-sector vertegenwoordigen de handen ineen hebben geslagen om de positie nog meer te versterken. Op het ECP-congres werd de stichting DINL gepresenteerd. Een samenwerkingverband van AMS-IX, DHPA, ISPConnect, Stichting NLNET, SIDN en Surfnet.

Dit om de digitale sector breed en duidelijk te vertegenwoordigen, om helderheid te scheppen over de werking en de nieuwe ontwikkelingen. En om te zorgen voor een constructieve interactie met de overheid en te helpen het vertrouwen in de online economie te vergroten.

3. De minister

Als klap op de vuurpijl sprak minister Kamp het ECP congres toe. Waar de laatste jaren de digitale infrastructuur-sector niet of nauwelijks werd genoemd in uitingen van de overheid was de speech van minister Kamp een geweldige doorbraak. Cloud, infrastructuur, Internet exchanges werden hier benoemd en door hem op hoge waarde geschat. De importantie van de sector op onze economie was voor hem klip en klaar en hij roemde de groei. Hoe duidelijk kan je het zeggen! Hulde! Hulde! Het applaus naderhand was dan ook luid.

En ik heb de minister ook nog eens de hand geschud. Zo’n dag dat alles goed is!


Dit artikel verscheen 25 november op BlogIT en is met toestemming van de auteur op ISP Today gepubliceerd.

About the author

Avatar

Stijn Grove is directeur van de Dutch Datacenter Association en eigenaar van DatacenterAdvies.nl en thePeopleCloud.