Een nieuw datacenter-jaar is begonnen. Hebt u er ook zo’n zin in?

2014, een nieuw datacenter-jaar met nieuwe kansen en ontwikkelingen. Een jaar met veel dynamiek zal het in elk geval worden. To name a few: wat gaat er gebeuren met de groei van het aantal datacenters? Zal de markt voor public Cloud veranderen na de onthullingen van Snowden? Welke storage oplossingen breken door? Gaat de opmars van Open Stack door? Hoe groot worden de tekorten aan IT-personeel? Gaat het stroomverbruik in het datacenter weer meer omhoog per rack? We gaan het allemaal meemaken.

Wat doet Google?
Met het recente nieuws dat Microsoft en Apple nieuwe datacenters in Nederland zullen bouwen is bevestigd dat Nederland het perfecte centrale datadistributieland is. De plek om als grote speler je datacenter te vestigen om heel Europa te bedienen. Maar wat gaat Google nu in Nederland doen? Gaan ze ook verder uitbreiden en zo ja, waar?

Amsterdam of de provincie?
Naast deze grote drie is er in het Amsterdamse speelveld flinke uitbreiding op datacentergebied door andere partijen. De grote jongens zijn weer allemaal bezig met bouwen of het voorbereiden daarvan. Ook de groei in de regio Amsterdam is nog lang niet voorbij. Meer cloud applicaties, meer centrale data en meer analyse van die data zorgt voor een blijvende en grotere vraag naar datacenterruimte. Maar wat gebeurt er in de provincie? Zien we daar ook groei? Worden er partijen overgenomen en zo ja welke?

Snel, sneller, snelst
Een belangrijke ontwikkeling is dat het nog makkelijker en sneller wordt om data te verplaatsen. Dit komt door het wijdverbreid beschikbaar komen van 40GbE (40 Gb ethernet technologie). Big data, streaming en mobiele data moeten allemaal worden vervoerd en de limieten in 10GbE zijn bereikt. Hoe snel is de adaptatie van 40GbE? Hoe snel gaat de groei naar de 100GbE? En komt er eigenlijk weer een fiber tekort?

Tekort IT-personeel
Het ziet er gelukkig naar uit dat we in 2014 langzaam uit het economische dal klimmen. Bedrijven beginnen weer te denken aan de
toekomst in termen van groei en investeringen. Maar aangezien de “IT-component” van bijna elk bedrijf inmiddels groot is betekent groei gelijk een vraag naar meer IT-personeel. Hoe groot wordt het tekort aan IT-personeel? Wie zal het meest succesvol zijn in het aantrekken en binden? En wat gaan scholen doen om meer IT’-ers af te leveren?

Safety first!
Door Snowden is de wereld ruw wakker geworden. We beseffen plots wat er allemaal kan met onze data en dat het zonder veranderingen eigenlijk zo niet verder kan. Maar wat gaan we doen als gebruiker? Hoe blijft mijn data veilig en ook echt mijn data? Hoe gaan de leveranciers van (Amerikaanse) Cloud oplossingen reageren? Zien we de opkomst van providers van Nederlandse bodem? Of leert de praktijk dat het gewoon lastig om überhaupt iets te kunnen veranderen?

We gaan het allemaal meemaken in 2014. Buckle up and enjoy the ride!


Stijn Grove werkt voor Solcon Datacenters en is eigenaar van ColoAmsterdam en thePeopleCloud.

Dit artikel verscheen op 13 januari 2014 op BlogIT en is met toestemming van de auteur op ISP Today gepubliceerd.

About the author

Avatar

Stijn Grove is directeur van de Dutch Datacenter Association en eigenaar van DatacenterAdvies.nl en thePeopleCloud.