Embedheffing kans voor nieuw bestuur Buma/Stemra

Meer dan drie jaar nadat Buma/Stemra’s onzalige embedplannen zijn gestopt, is Buma/Stemra terug. Dit keer richt ze haar pijlen niet op individuele internetgebruikers met een persoonlijke pagina, maar op muziekblogs die muziekvideo’s embedden. Gelukkig zwelt het protest aan en dragen tegenstanders een alternatieve oplossing aan om te zorgen dat muzikanten betaald blijven krijgen en fans video’s kunnen blijven delen.

Het is alweer een paar jaar geleden, maar Buma/Stemra wilde al eerder geld vragen voor het embedden van muziekvideo’s – een plan dat we met succes hebben gestopt. En terecht, want embedden is een belangrijke manier voor muzikanten om hun muziek te promoten. Bovendien is het maar de de vraag of embedden auteursrechtinbreuk is.

Toen de rechter onlangs oordeelde dat dit wél een vorm van inbreuk is als het door radioportals wordt gedaan, zag Buma/Stemra echter haar kans schoon en ging zij ook andere websites aanschrijven – en zelfs dreigen met rechtszaken. Welke websites? De muziekblog Kicking The Habit ontving ook een brief van Buma/Stemra.

En dat is toch wel erg onsympathiek. Want juist via dit soort muziekblogs kunnen nieuwe artiesten bekend worden en bekende muzikanten nieuw materiaal promoten. Zeggen niet alleen wij, maar ook Ali B en Vato Gonzales. Bovendien wordt hierdoor de mogelijkheid om muziek en ander materiaal te delen beperkt. Ook draagt het bij aan de gedachte dat het linken naar materiaal auteursrechtinbreuk kan opleveren – en dat raakt de kern van het open internet.

Het initiatief linkvrij.nl heeft daarom op 23 januari een brief geschreven aan Buma/Stemra waarin ze een alternatieve manier van innen suggereert. Buma/Stemra zou niet vergoedingen moeten vragen bij de website die de video embedt, maar enkel bij de bron (de website die de video aanbiedt). Dat zou in dit geval een site als YouTube zijn.

Dat is een elegante oplossing, die zorgt dat muzikanten vergoed worden voor het gebruik van hun werk, en dat hun werk zoveel mogelijk verspreid kan worden. Het is bovendien geen gek idee omdat YouTube al een deal heeft met Buma/Stemra. We hopen dat het nieuwe bestuur van Buma/Stemra, dat binnenkort voor het eerst bij elkaar komt, dit soort suggesties serieus overweegt.


Ot van Daalen is directeur bij Bits of Freedom. Als jurist is hij gespecialiseerd in het informatierecht, in dat gebied was hij ook werkzaam in zijn vorige functie als advocaat. Die baan heeft hij opgezegd om de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom opnieuw op te richten.

Dit artikel verscheen op 24 januari 2013 op het blog van Bits of Freedom en is met toestemming op deze website overgenomen.

Fotograaf: Pieter Slöetjes