Feest van herkenning tijdens najaarsbeurzen

Het najaar is één van de leukste periodes van het jaar. Iedereen is terug van vakantie, is goed uitgerust en heeft er weer zin in. En… iedereen wil nu echt, met frisse moed alle mooie plannen uitvoeren. Acties worden uitgezet, de juiste mensen worden ingeschakeld, vacatures worden uitgezet en agenda’s vullen zich heel snel.

Maar ook is het najaar de periode van de beurzen, conferenties en vele borrels. Dat betekent niet alleen dat mensen uit de sector elkaar tegenkomen en spreken, maar ook  herken je bij die gelegenheden een boel dingen die spelen in de markt. Je ziet hoe ontwikkelingen verlopen en herkent technische trends in de sector. Maar je ziet ook dat je gesprekspartner druk bezig is met die dingen die je zelf ook in je hoofd hebt. En dat je dus ook echt haast moet maken!

IBC

De IBC (International Broadcasting Convention) is elk najaar het belangrijkste evenement voor professionals die werken in media, nieuws en entertainment wereldwijd. Een week lang komen 50.000 bezoekers uit meer dan 170 landen naar de RAI in Amsterdam. Het is de beurs met de meeste kabels en vooral ook de grootste schermen (prachtige 4k en 8K TV’s zie je daar te kust en te keur) met de allerhoogste resolutie.

Een trend die niet is te negeren, is het internet dat in alles terugkomt bij de exposanten van de IBC. Alles is met elkaar verbonden via IP en alles werkt vanaf een centrale plek. De bestanden worden groter en worden on demand gevraagd. Je komt het woord ‘cloud’ dus overal tegen. Vandaar ook dat cloud providers, datacenters, CDN providers met veel stands aanwezig zijn op deze beurs.

Go Holland Go

Er is ook sprake van herkenning bij het nieuws dat Google zijn aanwezigheid in Nederland gaat uitbreiden met een nieuw datacenter in Groningen. We zijn nu eenmaal de ideale springplank en distributieland naar de rest van Europa en de wereld. Reden dat ook buitenlandse nieuwsmedia en conferenties niet meer om Nederland heen kunnen en dat het aantal events elk jaar groeit.

Zo was er vorige week voor de tweede keer theWhir borrel op het Westergasterrein. De WHD (World Hosting Days) is ook voor de tweede keer in Amsterdam. De grootste US hosting beurs Hostingcon heeft dit jaar voor het eerst een Amsterdamse conferentie. Daarnaast zijn de jaarlijkse beurzen Capacity Europe, DC Dynamics en Datacenter Experience inmiddels vaste waarden – niet alleen in het najaar.

Wie ben ik?

Op de IBC werd ik zelf drie keer herkend door voor mij echt wildvreemden. Een ferme handdruk van iemand uit Israël in het voorbijgaan, een wel heel enthousiaste zwaai uit de verte van iemand die op dat moment werd geïnterviewd voor TV en een schouderklop van een goedlachse onverstaanbare Japanner. Ik lijk blijkbaar ontzettend veel op iemand die in de wereld van de IBC bekend is. Ik ben nog hard op zoek naar wie deze persoon is!


Dit artikel verscheen 29 september 2014 op BlogIT en is met toestemming van de auteur op ISP Today gepubliceerd.

About the author

Avatar

Stijn Grove is directeur van de Dutch Datacenter Association en eigenaar van DatacenterAdvies.nl en thePeopleCloud.