‘Grijp in 2015 je kansen’

Tussen 17 december en 9 januari laten we op ISP Today experts uit de Nederlandse Internetsector aan het woord over de ontwikkelingen in het afgelopen jaar en blikken we vooruit op 2015. Vandaag Simon Besteman van branchevereniging ISP Connect. Zijn belangrijkste ontwikkeling: de samenwerking in de sector.

Koepelorganisatie DINL
“In 2013 zijn de verschillende organisaties in de sector begonnen elkaar op te zoeken om de samenwerking te verkennen. Door de versplintering en de traditie van individualisme maakten wij het lastig voor onszelf maar ook voor onze gesprekspartners bij de overheid om onze boodschap helder over te brengen, en was het ingewikkeld om het juiste draagvalk te creeeren om de belangrijke dossiers goed op te pakken. 2014 is het jaar geweest waar wij voor het eerst de handen ineen hebben geslagen en een aantal dossiers gezamenlijk, als digitale sector, als collectieve speerpunten hebben aangewezen. De samenwerking is heel goed bevallen. Wij merken allemaal dat wij meer kunnen doen voor onze achterban, en effectiever zijn naar de overheid toe. Uiteindelijk heeft geleid tot het tot leven roepen van de koepelorganisatie DINL, waarin ISPConnect samen met de DHPA, NLnet, de AMS-IX, SIDN en Surfnet samenwerken op thema’s die belangrijk zijn voor de hele sector.”

Concreet
“Wij hebben meteen al een aantal hele concrete zaken met elkaar op kunnen pakken. Op het gebied van veiligheid hebben wij met elkaar de Holland Strikes Back conferentie georganiseerd, waar wij een aantal belangrijke initiatieven op het gebied van Cybersecurity hebben uitgenodigd om zich te presenteren. Wij pakken met dit thema hard door in 2015.Op het gebied van onderwijs hebben wij de handen ineen geslagen om het initiatief van de Cloud Universiteit te nemen, waar wij zelf mensen gaan opleiden tot cloud engineer, en een platform gaan bieden aan het onderwijs om de curricula beter af te stemmen op de behoefte van de arbeidsmarkt. Ook op het gebied van wetgeving heeft de sector prachtige resultaten geboekt. Wij staan met zijn allen pal achter het voorstel van een nieuwe datawet dat in november door de PVDA is ingediend. Tenslotte hebben wij het initiatief genomen om gezamenlijk handelsmissies naar andere landen te organiseren. Nog dit jaar is een eerste missie naar Barcelona gegaan, met ontzettend hoopvolle resultaten. In 2015 gaan wij een aantal missies organiseren, en willen wij een vertegenwoordiging van de Nederlandse Internet industrie op een aantal grote beurzen wereldwijd tewerkstellen.”

Organisatiegraad
“Wij hebben onszelf de tools gegeven om verder te bouwen vanuit hetgeen wij in 2014 hebben neergezet, Ik verwacht dat wij op bovengenoemde initiatieven erg actief zullen zijn, en mooie resultaten zullen boeken voor de branche. Ik verwacht ook, misschien als een consequentie hiervan, dat de organisatiegraad binnen de sector hoger zal worden. Wij merken de laatste maanden een aanzienlijke toevoer van nieuwe leden, en ik verwacht dat dat in 2015 alleen maar meer zal worden. Ik ben daar ook blij om. Wij hebben de legitimiteit van de vertegenwoordiging van een hoog percentage hosters nodig om effectief te zijn.”

Professioneler
“Ik zie dat de industrie volwassen aan het worden is. Dat betekent dat in sommige activiteiten de groei minder begint te worden, het betekent dat er een consolidatiestroom op gang is gekomen, en die zal toenemen in 2015. Het betekent dat het meer dan ooit voor hosters noodzakelijk is om je te onderscheiden, om actief met de toekomst bezig te zijn, om te innoveren en nieuwe producten op de markt te brengen. De branche wordt professioneler, wij denken dat dit een goeie ontwikkeling is, wij zien veel kansen in de komende jaren, ons advies aan alle hosters is: dit is niet het moment om op je lauweren te rusten, grijp de opportunities! ISPConnect als branchevereniging denkt graag met je mee.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.