Hacker Hotel – Wie gaan daar naartoe?

Van 15 t/m 17 februari  2019 vond in de Veluwse bossen voor de 4e keer Hacker Hotel plaats, een event waar hackers en liefhebbers zich een weekend lang konden laven aan workshops, lezingen en aan hacks. De hoogste tijd om eens polshoogte te nemen.

Hacker Hotel? Wie gaan daar naartoe, vraag ik me af als ik het parkeerterrein oprijd. Dat het niet alleen jonge nerds zijn, lees ik af aan de Volvo’s, BMW’s en Audi’s. Het gaat goed met de sector. Alles op het gebied van security, privacy, intelligence en preventie is big business. De sector professionaliseert. Maar wat doet professionalisering met de subcultuur als bron van nieuwe ontwikkelingen, vraag ik me af, terwijl ik naast een Tesla Roadser inparkeer?

Bij binnenkomst ontmoet ik Dimitri Modderman, de hyperactieve geestelijk vader van het event.  Hij heet me welkom, dirigeert me naar een tafel, doet me razendsnel een polsbandje om en drukt de Survivalgids voor de digitale jungle. Handboek voor omgang met spionnen, boeven, hackers en digibeten. (Brenno de Winter, 2019) in mijn handen. Hij zegt nog toe om later vragen te beantwoorden. Dan is hij alweer weg.

Ik ben vroeg en besluit de verschillende ruimtes te verkennen. In het café ontmoet ik de scene; er wordt gezwaaid, gelachen, op schouders geklopt en geanimeerd met elkaar gepraat. Als ik weer in de lobby sta, word ik bijna overreden door een trolley, volgestapeld met kratten Club-mate. Het is niet de enige trolley die binnenrolt. Naast kratten worden ook koelkasten naar binnengereden. Ik loop er verbaasd achteraan en kom bij een ruimte waar sponsoren zich te representeren. Vanzelfsprekend hoort daar een volle koelkast bij.

Op de trap naar boven hangen Roel en Bob een spandoek op van Hackerspace Amersfoort. Beiden zijn millennials. Ze vertellen enthousiast over Stichting Bitlair, zoals Hackerspace Amersfoort heet. Ze zijn hier voor de Makerspace en ook om hun  collega’s van Hackalot (Eindhoven), Hack42 (Arnhem) en Den Haag (RevSpace) te ontmoeten. Op mijn vraag wat ze in het werkende leven doen, antwoordt Roel dat hij een in-between jobs software engineer is. Bob is embedded developer en heeft een vaste baan.

Ik loop verder naar boven en betreed de Makerspace. Een grote ruimte met lange tafels, computers, kratten met snoeren, zakken chips en – ja, wel, koelkasten met Club-mate. Er wordt gehackt en bewonderd. Ik hoor Duits en Engels en tel schatweg 35 hackers.

Beneden in de lobby stromen de bezoekers binnen. Ik zie jonge stellen met kinderen, mannen en vrouwen in wisselende leeftijden. Er komen nog meer trolley’s langs met koelkasten en kratten. Dimitri loopt druk heen en weer en gebaart dat hij er zo aan komt.

Ik raak in gesprek met Rob, een cyber security specialist. Hij is bezoeker en werkt voor de agrarische industrie. Ik heb hem in de Makerspace zien praten met een van de hackers. Hij wil graag weten waar jongeren zich mee bezig houden en beschouwt dit event als een van de manieren om zijn kennis daarover op peil te houden.

Dan ploft Dimitri naast me neer. Hij vertelt in rap tempo over zijn loopbaan. Hoe hij ruim 25 jaar geleden zijn eerste LAN Party organiseerde voor liefhebbers van computerspelletjes. En hoe hij sindsdien actief meewerkt aan festivals als SHA2017 en OHM2013. Sinds 2013 is hij voorzitter van Bitlair. ‘Ik ben goed in organiseren’, zegt hij trots, ‘en ik heb het netwerk. Van LAN Party naar Hacker Hotel was dus een logische stap; het is een combinatie van LAN Party en Hackerspaces.’

De eerste editie van Hacker Hotel organiseerde hij in 2015. ‘We groeien elk jaar. Dat komt ook door sprekers als Edwin van Andel, Eward Driehuis en Brenno De Winter. Die blijven terugkomen. Dit jaar zijn er 207 weekendbezoekers en 50 dagbezoekers. Zoals je ziet, loopt hier van alles rond,’ vervolgt Dimitri, ‘Er zijn zelfs hackers vanuit Litouwen, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. Voor volgend jaar heb ik het hotel al afgehuurd. We willen dan ruimte bieden aan 450 bezoekers.‘

Op mijn vraag naar een definitie van Hacking, antwoordt hij: “Hacken bestaat uit twee delen. Je hebt het Beveiligingsgedeelte en het makers-gedeelte.” Er verschijnen pretlichtjes in zijn ogen. ‘Bij het laatste bewerk je elektronica op een andere manier dan waarvoor het bedoeld is.’

Als ik mijn laatste rondje maak, komen er 2 jonge hackers op elektronisch aangestuurde karretjes uit de lift. In de Makerspace is het inmiddels een stuk drukker. Ik zie ouderen en jongeren door elkaar en met elkaar hacken. Het is duidelijk: hier wordt kennis gedeeld en uitgewisseld. Onderweg naar beneden ontmoet ik Jelle, information security consultant en Michel, software engineer. Beiden bezochten ooit de LAN Parties, maar hebben tegenwoordig een gezin. Ze blijven het hele weekend, vanwege ‘een aantal zeer interessante lezingen en workshops’.

Dan is het tijd voor de Dimitri’s openingsspeech. Uit alle hoeken van het hotel stromen bezoekers samen. Na de speech verlaat ik het hotel. Van wat ik gezien heb, is Hacker Hotel een goede mix tussen professionaliteit en subcultuur, tussen ouderen met ervaring en een jongere generatie die met frisse blik de wereld inkijkt.

About the author

Ida Niamat

Ida Niamat is freelance projectleider adviseur. Ze combineert inhoudelijke verdieping met actieve ondersteuning en is gespecialiseerd in het opstarten, coördineren en implementeren van digitale projecten. LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/idaniamat/