Het belang van goede connectiviteit

Anno 2012 worden er steeds hogere eisen gesteld aan snelle toegang  tot informatie voor zowel privé als zakelijke toepassingen. Wanneer je een gemiddeld huishouden begin jaren ’90 vergelijkt met een gezin nu is het al snel duidelijk. Meerdere (mobiele) telefoons en computers en natuurlijk 24 uur per dag toegang tot internet. Een probleem thuis met de internetverbinding  is  erg vervelend. Tegenwoordig kan er dan niet meer  gebeld worden (VOIP) , TV gekeken worden (Triple play) en computergebruik (downloaden,  surfen en mailverkeer) ligt helemaal stil.

Bedrijven en organisaties vertrouwen op een stabiele en veilige verbinding. Instabiliteit en/of onderbrekingen  maar ook traagheid hebben een zeer grote impact op de bedrijfsvoering. Met name door de grote toename van online aankopen/informatie vergaring kan en mag een verbinding niet traag zijn. Bij een trage en instabiele verbinding  loopt een dergelijk bedrijf inkomsten mis maar de imagoschade is nog vele malen hoger. De huidige klant is erg ongeduldig en zal eerder kiezen voor een ander.

Bedrijven en organisaties (moeten) beseffen dat met  de groei van het dataverkeer ook de brandbreedte van de verbinding  mee moet groeien zodat  de connectiviteit gewaarborgd blijft. Glas is de toekomst, glasvezel  heeft geen bandbreedte plafond, kent hoge symmetrische  snelheden (up en download is gelijk) én is vooral stabiel. Daarom wordt deze gezien als de meest toekomst-vaste  connectiviteitsoplossing.

Een glasvezelverbinding is (nog) niet standaard op elke locatie te krijgen. Bedrijven zijn afhankelijk van de vestigingslocatie. Een vraagbundelingsproject  kan uitkomst bieden. Er wordt dan, bijvoorbeeld op een bedrijventerrein, een inventarisatie gedaan en  gekeken  hoeveel  bedrijven interesse hebben. Bij voldoende interesse wordt het glasvezel  project definitief gestart en kan de aanleg van glasvezel starten!

En aan dit soort initiatieven kan de sector bijdragen, door meer met gemeentes en provincies aan tafel zitten om zodoende vroegtijdig betrokken te zijn bij revitaliteits projecten voor industrieterreinen. Je kan dan wellicht meteen meer voorlichting aan lokale overheden geven over de beperkingen van verouderde koper infrastructuur op bedrijfsterreinen en de nieuwe mogelijkheden die een glasvezelnetwerk met zich meebrengt.

Hoe belangrijk dit is werd extra bevestigd toen ik besloot om  met onze  engineer eens mee te gaan tijdens  het opleveren  van glasvezel verbindingen bij  klanten op een bedrijven terrein. (Voor 2011 was hier  geen glasvezel netwerk beschikbaar maar uit de vraagbundeling bleek voldoende animo)

Toen mijn collega de glasvezel verbinding geactiveerd had en middels een speedtest de up en download snelheid van 100Mbit/s liet zien maakte de klant een klein vreugde sprongetje! Ze waren eindelijk verlost van hun trage DSL verbinding .Ook bij de andere klanten waarbij we de glasvezel verbinding activeerden alleen maar tevreden gezichten.

Niet alle industriegebieden en bedrijventerreinen in Nederland zijn standaard voorzien van glasvezel. Als deze gebieden en terreinen worden voorzien van glasvezel en dus hogere bandbreedtes opent dit kansen voor de ISP-branche. Voorafgaand aan de implementatie van de glasvezel verbinding, zal een bedrijf vaak zijn/haar eigen ISP-dienstverlener inschakelen. Een perfect moment om samen met de klant een inventarisatie te doen. Immers, VoIP, Video conference maar ook SaaS oplossingen of bijvoorbeeld het gebruik van  camera beveiliging via IP behoren nu tot de opties waarbij de ISP een grote adviserende en commerciële  rol in heeft.Fred da Graça
is account/productmanager connectiviteit bij proserve en houdt zich naast individuele glasvezeltrajecten bezig met vraagbundelingsprojecten.