‘Hosting voordehand liggende vervolgstap Google Domains’

Sinds vorige week staat de bèta-versie van ‘Google Domains’ live voor het grote publiek. Vooralsnog zal verkoop alleen aan inwoners van de USA plaatsvinden, toch is te verwachten dat de dienst op termijn wereldwijd te gebruiken is. ISP Today vroeg een aantal experts naar hun kijk op de toetreding van Google binnen de registrar-gemeenschap. Vandaag Erik Logtenberg (Vevida).

Koffiedik kijken
Erik heeft het nieuws rondom Google Domains met interesse gevolgd en geeft aan dat het op dit moment koffiedik kijken is wat er precies gaat gebeuren. “Op zich is het een voordehand liggende stap,” vertelt Erik. “Google is constant bezig met het uitbreiden van zijn product- en dienstenportfolio. Domeinnamen liggen in veel opzichten dichter bij de oorspronkelijke dienstverlening dan sommige van de wat exotischer projecten van ze, dus in dat opzicht is het misschien opmerkelijker dat ze er niet eerder in gestapt zijn.”

Monetization
Op de vraag of Nederlandse registrars voorbereid zijn op de komst van deze Google-dienst naar Nederland, geeft Erik aan die niet precies te weten. “Google heeft net als Facebook en Twitter een buitengewoon succesvol business model, met producten die ogenschijnlijk gratis zijn om te gebruiken, waarbij het ten gelde maken – monetization – op de achtergrond gebeurt door het analyseren, gebruiken en verkopen van de persoonlijke gegevens die via het gebruik van die producten en diensten worden verzameld. Dat levert in praktijk veel meer geld op dan het rechtstreeks verkopen van diezelfde producten en diensten; zoveel meer zelfs dat die producten überhaupt niet tegen betaling worden aangeboden. Zo kan ik niet een abonnement op Google Search nemen in ruil voor het niet-gebruiken van mijn gegevens.”

Concurrerend
Het is Erik dan ook opgevallen dat juist bij Google Domains toch is gekozen voor een betaald model. “Waarschijnlijk omdat Google uiteindelijk toch ook niet onder de inkoop bij registries uitkomt. Echter gekoppelde diensten lenen zich juist wel weer voor het gratis model, waardoor een totaalpakket inclusief hosting of andere domein-gerelateerde diensten – in elk geval ogenschijnlijk – buitengewoon concurrerend kan worden neergezet.”

Hosting
Ook technisch is Google volgens Erik met zijn globale infrastructuur in staat om beschikbaarheidsgaranties te geven die voor de meeste Nederlandse hosters onhaalbaar zijn. “Zo lang het bij domeinen blijft, zal de impact beperkt blijven, maar iedereen ziet natuurlijk wel aankomen dat hosting een buitengewoon voordehand liggende vervolgstap is. Nogmaals, de verdere ontwikkelingen voorspellen kan ik niet, ik kijk wel vol interesse toe.”

Samenwerking VVR
Erik Logtenberg is ook als voorzitter van de Vereniging voor Registrars benieuwd naar de komst van Google. “De VVR vertegenwoordigt alle .nl-registrars. Als Google in .nl duikt, dan vertegenwoordigt de VVR ook het belang van Google als .nl-registrar. Het lijkt me heel interessant om in dat opzicht met ze samen te werken.”

Vrije markt
Is er plek voor Google binnen de Nederlandse registrar gemeenschap? “Haha, tsja ik ben niet in de positie om daarover te oordelen,” laat Erik weten. “We hebben een vrije markt. Dat heeft voor- en nadelen. Voor mijn gevoel is de vrije markt voor de ontwikkelingen op internet netto een groot goed.”

Erik sluit af met een boodschap voor zijn collega-registrars: “Keep calm and innovate!”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.