Houdbaarheid van een cloud TCO

Vraag aan een aantal IT gebruikers wat zij denken dat de grootste voordelen van cloud ten opzichte van gewone IT zijn en je zult zeker als antwoord krijgen “de prijs”. De perceptie dat cloud goedkoper is dan conventionele on-premise of zelfs off-premise oplossingen is alom aanwezig. Of het daarbij gaat om een feit of een aanname is een heel ander verhaal.

Een simpele DuckDuckGo of Google opdracht op bijvoorbeeld “tco cloud vs on-premise” heeft enorm veel hits. We zien naast veel vendoren van hardware en cloud massa’s verwijzingen naar consulants die hier natuurlijk ook een mening over hebben. Tenslotte toont de zoekopdracht dat de vraag naast vaak ook al heel lang wordt gesteld. Het is best opmerkelijk te zien dat (willekeurig voorbeeld) Forrester in 2006 al een ROI/TCO voor SaaS opstelde.

De rekensom van Forrester en al die andere partijen uit de “vroege cloud jaren” zijn waarschijnlijk meer leuk om te lezen dan dat ze nog zinvol zijn. Het aantal XaaS diensten is in tien jaar tijd enorm toegenomen, het vendor landschap is compleet veranderd en last but not least is er tegenwoordig schaalgrootte die toen nog voor iedereen onvoorstelbaar was.

Een aantal zaken is echter niet veranderd. Schrijvers bij Forrester, Gartner, IDC aan de ene kant en de vendoren als AWS, Azure, maar ook Dell/EMC aan de andere kant hanteren nog steeds uiteenlopende tijdseenheden. TCO’s op basis 1,3 , 5 of zelfs 10 jaar zie je nog steeds kris kras door elkaar worden gebruikt. Het is een indicatie dat de markt nog steeds geen belang heeft bij echte transparantie.

Als je met al die kennis in het achterhoofd het meest recente werk van de Evaluator Group pakt, dat in opdracht van DellEMC is geschreven, levert dat best zinnige informatie op. Men heeft het gebruik van een hyperconverged cluster van die partij afgezet tegen een AWS oplossing. De rekensom en factoren zijn goed te volgen. Waarom echter is vastgehouden aan een periode van 3 jaar is onduidelijk. Het is zelfs in het licht van recente ontwikkelingen weinig zinvol, want ook storage systemen zijn tegenwoordig steeds vaker upgradebaar. Maar zelfs dan nog is het een aardige rekensom. Eentje met een voorspelbare uitkomst: AWS is helemaal niet de goedkoopste. EG somt meerdere redenen op die tezamen de “cloud is altijd goedkoper” claim weerleggen. Een daarvan valt wat minder op, maar is misschien wel de meest interessante. Het noemt de neerwaartse druk op de hardware prijzen. Voor X Dollar krijg je tegenwoordig zoveel meer storage en compute power, dat de oude aannames en rekensommen niet meer kloppen.

Met dat laatste kunnen we het alleen maar eens zijn. Een 3 jaar oude TCO calculatie met je klant delen is even zinnig als je oude prijslijsten in Guldens blijven versturen – iets met een royaal overschreden houdbaarheidsdatum.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.