IBM koopt Red Hat – wie wordt hier blij van

Zondag, nog voor de beurzen in het Verre Oosten opengingen maakte IBM bekend alle Red Hat aandelen te kopen. $34 miljard voor een bedrijf dat iedereen kent en dat beduidend minder omstreden is dan de partij die er nu de lakens gaat uitdelen. Wat valt er verder over de deal te vertellen?

De eerste reacties op de overname van Red Hat door IBM waren verrassing en verbijstering. Wat de eerste uren nergens te horen of lezen viel was oprechte blijdschap. IBM stuurde een juichend persbericht dat het nu de grootste hybride cloud infrastructuur leverancier was. De deal moet worden gezien als een gamechanger aldus IBM.

De handel

Zondagavond in zowel de States als Europa was er nog niemand vanuit de tech scene die zich daar wat bij kon voorstellen. Wie wel konden nadenken over de toekomst van IBM waren de financieel analisten. Die zagen dat IBM ruim 60% meer betaalt voor een Red Hat aandeel dan de koers van afgelopen vrijdag. Die toeslag is ongekend, met als de totale transactie omvang. IBM heeft weliswaar een winstgevende business en behoorlijk wat geld op de bank staan, $34 miljard ophoesten gaat ook in dit geval gepaard met directe maatregelen. Aandeelhouders wordt voorgehouden dat het dividend beleid intact blijft, maar de inkoop van eigen aandelen wordt voor tenminste twee jaar geschrapt.

In de eerste uren dat er weer gehandeld kon worden in IBM aandelen op maandag was een lichte koersdaling zichtbaar. Die kan worden verklaard door het algemene beurssentiment. Maar het blijft opvallend dat de handel hier IBM totaal niet voor beloond. Sterker nog, het aandeel staat twee dagen na het overname nieuws inmiddels al weer op het lage niveau van 2016. Dat is een derde minder dan rond 2014. Zo te zien is het vertrouwen van de beurshandelaren in IBM niet veel veranderd.

Klanten

Dan de afnemers van IBM en Red Hat, wat moeten die met deze deal? De verwijzing naar Softlayer moet gemaakt worden. Die IaaS, Bare Metal, hoster werd in 2013 voor $2 miljard overgenomen. IBM zou zo de aansluiting houden met de andere cloudgiganten, nieuwe markten openbreken. Dit zou een gamechanger worden. Anno 2018 weet eigenlijk niemand meer wie Softlayer is of was. De naam is snel uitgefaseerd en daarna is er nog twee keer een nieuwe naam voor de cloud business geïntroduceerd. Die cloud business van IBM heeft het laatste kwartaal groei laten zien die onder het marktgemiddelde ligt. IBM cloud heeft het bedrijf ook niet toegang gegeven tot compleet nieuwe klantgroepen, in iedere geval niet in de EU. Sterker nog Softlayer had in delen van de start-up scene een aardige footprint opgebouwd, die positie is snel afgebouwd toen Big Blue de lakens ging uitdelen. De focus moest immers beter aansluiten op de bekende klantgroepen.

Personeel

Dat risico is nu ook bovengemiddeld aanwezig. IBM heeft namelijk nog nooit een overgenomen partij lang zelfstandig gelaten. Nu wordt het bij Red Hat iets lastiger daar met de blauwe pot verf te keer te gaan. De bestaande klanten en contracten staan dat in de weg. Dat wil echter niet zeggen dat het personeel van Red Hat rustig zal blijven zitten. De reputatie van IBM als het gaat om personeelsbeleid te vaak en veel voorpagina nieuws.

Als er iets het succes van de overname en integratie van Red Hat zal bepalen is het de omgang met personeel. Pas als daar meer zicht op is zal duidelijk worden wie er, behalve de aandeelhouders van Red Hat blij zijn met deze deal.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.