In 2013 enorme kansen voor cloud-sector

2012 was een geweldig jaar, wij hebben weer een erg gezonde groei gezien. en er steeds meer klanten bijgekregen die zelf technische knowhow hebben en vaak grote hoeveelheden cloud-diensten afnemen. Denk aan IT-afdelingen van grote bedrijven, integrators en ontwikkelaars van web-applicaties en SaaS-oplossingen.

Stijgende groei
Het meest opvallende is dat steeds grotere bedrijven en overheidsdiensten nu overstappen naar de cloud. De meeste websites worden nu vanuit de cloud gehost, maar bij bedrijven en overheid zit nog enorme groei. Denk aan de opslag van ‘big data’ bijvoorbeeld. Ook verbazend is de niet aflatende groei in het aantal (web-) applicaties in de cloud. Wij zien deze groei voorlopig niet afnemen.

Aandacht voor contracten, privacy en certificering
De stappen die bedrijven en overheid richting de cloud maken betekenen dat er nu veel meer aandacht is voor contracten, privacy en certificering. Deze zaken worden ook belangrijker omdat de gebruikte technieken naar elkaar toe aan het groeien zijn. Er zijn nu bijvoorbeeld verschillende stabiele en goedkope storage-oplossingen verkrijgbaar. Hiernaast is er goede software beschikbaar om clouds te managen zoals OpenStack en CloudStack.

Toegenomen bewustzijn
De meeste vragen in offertetrajecten gaan nu over onze SLA, contractvoorwaarden, privacy-garanties en procedures. Het toegenomen bewustzijn over de privacy-implicaties valt hierbij het meest op. Met name de Amerikaanse Patriot act en aanverwante wetgeving wordt steeds vaker als risico onderkend, ook als de data door Amerikaanse bedrijven in Europa wordt gehost. Dit is een grote kans voor Europese providers die wel goede privacy garanties kunnen bieden.

Standaardisatie
Er zal op technisch gebied steeds meer gestandaardiseerd worden. Wijzelf zullen bijvoorbeeld steeds meer diensten gaan aanbieden op basis van OpenStack. Partijen zullen zich als gevolg van deze standaardisering steeds meer op het niet-technische vlak gaan onderscheiden.

Certificering is hierbij enorm belangrijk. Wijzelf zijn in dit kader een ISO27001-certificering aan het afronden. Hiernaast hebben wij samen met KPMG additionele controlemaatregelen ontwikkeld die veel cloud-gerelateerde risico’s zullen afdekken. Denk hierbij aan zaken als het afvangen van lock-in risico, het garanderen van de informatievoorziening naar de klant en het geven van privacy garanties.

Cloud controls
Deze maatregelen heten de cloud controls en de voortgang van het project is te volgen op www.cloudcontrols.org. Wij verwachten hiermee potentiële klanten nog meer zekerheden te kunnen bieden en zouden andere providers graag willen uitnodigen om over deze controls mee te denken.

Kansen in 2013
Er liggen enorme kansen voor Europese cloud-providers die aan serieuze partijen kunnen leveren. De industrie is nog extreem versplinterd en de markt zal nog zeker enkele jaren flink door blijven groeien. Het feit dat de markt versplinterd is betekent wel dat de sector zal moeten standaardiseren om volwassen oplossingen te kunnen ondersteunen. Deze standaardisatie zal op technisch, contractueel en certificeringsgebied moeten plaatsvinden.


Lennard Zwart is managing director bij CloudVPS, een Infrastructure-as-a-Service provider die als doel heeft om het flexibele en stabiele platform te zijn, waar andere partijen hun diensten op aanbieden.