Internet: infrastructuur overzichtelijk, applicatielandschap erg complex

Op de DHPA Techday op donderdag 13 september 2012 sprak ISP Today met Frans ter Borg, eigenaar van Quanza Engineering, over het thema: cloud. Hij vertelt wat volgens zijn expertise de uitdagingen zijn voor de sector.

“Bij het fenomeen ‘cloud’ denk ik in eerste instantie aan een buzzwoord dat een beetje teveel wordt uitgemolken,” vertelt ter Borg. “Aan de andere kant denk ik dat cloud eindgebruikers heel veel mogelijkheden biedt, om op een voordelige en efficiënte manier gebruik te maken van functionaliteiten vanuit een generieke infrastructuur. Wat dat betreft denk ik dat de mogelijkheden van de cloud eindeloos zijn. Er zijn alleen wel heel veel mensen die het concept uitmelken, zonder dat daar enige inhoud tegenover staat. Ik ben ervan overtuigt dat het concept cloud uiteindelijk tot een aantal hele succesvolle bedrijven gaat leiden. Ik hoop dat de mensen die het woord bezigen voor dat wat niet in cloud thuishoort, snel verdwijnen.”

Een belangrijke vraag die ter Borg tijdens de DHPA Techday veel kreeg, ging over hoe om te gaan met DDoS-aanvallen op ISP-netwerken. “Je ziet steeds meer gedistribueerde denial of service-attacks plaatsvinden. Websites die onbereikbaar worden vanwege afpersing door hackers en andere vervelende mensen. Afpersers die botnets gebruiken om sites down te brengen en die dat gebruiken om er illegaal geld aan te verdienen. Dat is de belangrijkste oorzaak van de toename.”

“Verder zijn er nog wat activistische bewegingen zoals ‘Anonymous’, die niet zozeer voor het geld die dingen doen, maar om aandacht te vragen,” legt ter Borg verder uit. “Ook daar geldt dat er steeds meer exploits worden gevonden. Software-makers zouden zich dan ook achter de oren moeten krabben, waarom hun software zo gevoelig is voor aanvallen en exploits.”

Ter Borg denkt dat door toenemende dichtheden van de apparatuur – miniaturisering en steeds meer capaciteit in kleinere ‘verpakkingen’ – de ISP-sector nog een grote verandering staat te wachten. “Je zult zien dat grotere service providers nog wel zullen blijven groeien, maar daar steeds minder ruimte voor nodig hebben. Het zijn uiteindelijk de functies die bovenop het internet draaien, die het complex maken. Routering is een relatief eenvoudig concept, maar het zijn vooral de interactie tussen verschillende applicaties en de afhankelijkheden die daarbij ontstaan. Als je dan een bepaalde functionaliteit niet meer kunt zien, is het moeilijk troubleshooten vanwege de verwevenheid van de verschillende applicaties. Op het gebied van de infrastructuur denk ik dat het nog steeds redelijk overzichtelijk is. Vooral het applicatielandschap is erg complex aan het worden.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.