Internet of Things of Internet of dinges

Stel je eens voor dat je tandenborstel verbonden is aan het internet en een bestelling doet bij de drogisterij omdat je tandpasta bijna op is en je tandenborsel nog maar 20 poetsbeurten mee kan. Het klinkt vergezocht maar toch is bovenstaande scenario niet vreemd. Het is een trend die nu veel in de media wordt geroepen, in de praktijk niet realiseerbaar is en pas over een jaar of 10 daadwerkelijk zichtbaar wordt in ons dagelijks gebruik.

Internet Of Things of afgekort IoT, kortom alles is aan elkaar verbonden om te kunnen communiceren. Met de inmense groei van capaciteit en kleiner worden van de verschillende soorten chips en sensoren is het mogelijk om aan de hand van data verrijkingen, voorspellingen te kunnen doen Doordat we van locatie gebonden (thuis) naar mobiele internet verbinding zijn gegaan thuis en de mogelijkheid er is dat elke gebruiker ook provider wordt is het zometeen mogelijk om allerlei combinaties te maken. Nu is de vraag wanneer is het zover, want neem een gemiddeld IT-evenement in de Rai of Jaarbeurs en het is niet mogelijk om een beetje internet snelheid te halen met de vele bezoekers. Laat staan dat er allerlei diensten op moeten worden gebruikt.

Tuurlijk komen met de bandbreedte of in sommige gevallen bandnauwte mogelijkheden naar boven zoals communicatie over andere protocollen zoals UDP in plaats van FTP & optimalisatie van WAN en LAN feit blijft dat naast de uitdaging van verbindingen ook de batterij duur van invloed is op de acceptatie van IT als utiliteit.

Welke rol spelen de huidige IT bedrijven in deze veranderingen?
De vraag welke IT dienstverleners zich vandaag de dag stellen is: “wat is mijn toegevoegde waarde in de keten”. Als je kijkt naar de toekomst dan voorzie ik dat IT-dienstverleners hetzelfde lot zal overkomen als de tankstations langs de snelweg. Het maakt de autobestuurder vooralsnog even niet uit bij welk merk hij tankt zolang hij maar verder kan. Uiteraard is hier een prijscompartement van toepassing maar in de essentie maakt het niet uit of je bij Shell, BP, Esso of Argos e.d. tankt zolang je maar je bestemming haalt. Als IT-dienstverlener kan je nu nog inspelen op de trend van Internet of Things door apparatuur en advies te leveren, maar de gebruiker (autobestuurder) zal binnen niet afzienbare tijd het niet uitmaken en zal de IT dienstverlener buiten spel worden gezet.


Marco van den Akker is partner bij 123Cloud en ComputeNext. Is bestuurslid van de Cloud Security Alliance. Marco heeft brede ervaring op CTMT gebied (Cloud, Telecom, Media, Technologie) vanuit meerdere rollen. Is zijn internet carrière begonnen met videotex, BBS en html.

About the author

Avatar

Marco van den Akker is partner bij ComputeNext en bestuurslid van de Cloud Security Alliance. Marco heeft brede ervaring op CTMT gebied (Cloud, Telecom, Media, Technologie) vanuit meerdere rollen. Is zijn internet carrière begonnen met videotex, BBS en html. Voorheen was hij werkzaam bij 123Cloud.