Internetvrijheid vanzelfsprekender in 2012

In 2012 is internetvrijheid vanzelfsprekender geworden. Honderden websites gingen op zwart om te protesteren tegen SOPA, miljoenen Europeanen gingen de straat op om te protesteren tegen ACTA. Steeds meer internetters worden zich bewust van de manieren waarop hun online vrijheid en privacy worden beperkt.

Tegelijkertijd zien we dat bedrijven en overheden een groeiende drang hebben om het internet te controleren. Het meest recente voorbeeld daarvan is de strijd om meer controle over het internet binnen de ITU tijdens de WCIT in Dubai. Maar ook in Nederland zijn er in de afgelopen maanden voorstellen gedaan die inbreuk maken op rechten van internetters en de kracht van het internet zullen beperken.

Bijvoorbeeld het voorstel van minister Opstelten om in te kunnen breken op computers en spyware te plaatsen, waar terecht veel internationale weerstand tegen is. Over dit voorstel zal in 2013 nog flink gedebatteerd worden. Verder verwachten we plannen om veiligheidsdiensten op grote schaal internetverkeer af te laten tappen. Cybersecurity was in 2012 al een belangrijk onderwerp en dit zal in 2013 alleen maar toenemen.

Verder zal er in Brussel druk verder worden gelobbyd en onderhandeld over de nieuwe privacyregels. De belangen zijn groot en de regels zullen direct gelden in heel Europa, dus de bescherming van privégegevens van internetters zal regelmatig in de schijnwerpers staan.

Tot slot zal politiek Den Haag zich in 2013 buigen over online auteursrecht. Hopelijk leidt dit eindelijk tot oplossingen en blijven repressieve maatregelen als het downloadverbod nu definitief achterwege.


Tim Toornvliet is communicatiestrateeg bij Bits of Freedom.

Foto: Pieter Sloetjes