IPv6 geen experiment meer

Binnen de netwerk-kernen van bijna alle netbeheerders is IPv6 goed uitgevoerd. Ook hostingbedrijven zijn meestal vrij goed voorbereid op het nieuwe protocol en de ISP’s staan klaar om IPv6-verkeer te routeren in hun netwerk. De problemen bestaan meestal aan de randen. Want ondanks het feit dat hostingbedrijven de mogelijkheid bieden om IPv6 te leveren aan de meeste van hun klanten, verzoeken die klanten daar niet specifiek om. Klanten voelen veelal de noodzaak en urgentie niet voor het nieuwe protocol.

De grootste problemen bestaan echter in de huizen van veel internetgebruikers – hun routers, access-points en andere apparaten bieden meestal geen ondersteuning voor IPv6. De oplossing kan zijn om provider carrier-grade-NAT-apparaten in te laten zetten, al is deze apparatuur vrij duur en moeilijk te implementeren. Dus kort samengevat zal er populaire content beschikbaar moeten komen op IPv6. De netwerk-cores van veel ISP’s ondersteunen IPv6 de laatste jaren al, maar er zijn problemen met geschikte IPv6-content en IPv6-ondersteunende gebruikers. De World IPv6 Launch-dag gaat om het eerste te veranderen, maar nu is het tijd om IPv6 onze huizen te laten bereiken.

Hostingbedrijven moeten IPv6-adressen standaard gaan verstrekken aan al hun klanten. Ook moeten ze IPv6-ondersteuning toevoegen aan hun SLA’s, want dit hebben de meesten helaas nog niet gedaan. Met internet accessproviders is het nog erger gesteld, want IPv6-verbindingen voor consumenten zijn nog zeer zeldzame uitzonderingen. Internet accessproviders hebben nog een lange weg te gaan, ze lopen hierin achter.

Veel netwerken behandelen IPv6 nog steeds als een soort experiment, maar dit is het normale protocol dat we gaan gebruiken. Niet alle spullen zijn gereed voor IPv6. Bij de meeste procedures en problemen wordt van IPv4-adressen uitgegaan. Ook is de v6-connectiviteit soms slechter dan bij v4. Voor bedrijven die internet naar woningen leveren, is het belangrijk om gebruikers te voorzien van IPv6 enabled CPE’s (modems, routers), en voor bestaande gebruikers moet er een gemakkelijke manier zijn om hun CPE upgraden voor IPv6.

Binnen het huidige internet zijn nog apparaten uit de jaren ’90 actief, soms aangesloten met behulp van trucs of hacks. Ik denk dat IPv4 zal worden afgebouwd in ongeveer 10 tot 15 jaar, maar op sommige plekken in de wereld zal het nog voor lange tijd blijven bestaan. Dit verkeer zal dan wel worden vertaald naar IPv6 op zijn weg naar internet.Grzegorz Janoszka
is Network Design Engineer bij LeaseWeb en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de implementatie IPv6 bij de internationale hostingprovider. Janoszka heeft verschillende bijdragen over dit onderwerp geschreven op de corporate blog van LeaseWeb.