‘IPv6 in 2014 eindelijk doorgebroken’

Tussen 17 december en 9 januari laten we op ISP Today experts uit de Nederlandse Internetsector aan het woord over de ontwikkelingen in het afgelopen jaar en blikken we vooruit op 2015. Vandaag Sander Steffann, IPv6 specialist. Zijn belangrijkste ontwikkeling: de doorbraak van IPv6.

Doorbraak
“In 2014 is IPv6 eindelijk doorgebroken. In België is meer dan 30% van de requests naar grote content leveranciers – Google, Akamai – al op basis van IPv6. Duitsland is ook al gegroeid naar 12,6% en zelfs de USA, waarvan iedereen altijd riep dat die nog lang op IPv4 zouden blijven hangen omdat ze zo veel IPv4 adressen uit het verleden hadden, zit al op 11%. Nederland zit helaas nog maar op 1%, maar de grote drie – KPN, UPC en Ziggo – hebben allemaal aangegeven dat ze beginnen met het uitrollen van IPv6. KPN heeft zelfs aangegeven dat ze eind 2015 al het grootste deel van de invoering afgerond willen hebben.”

Nederland hopelijk in 2015
“Als je kijkt naar de ISPs die actief aanbieden zie je dat Verizon Wireless (US) op 61,5% IPv6 zit, Brutele (BE) op 61,3%, Google Fiber (US) op 60,9%, XS4ALL (NL) op 48,3% en Telenet (BE) op 46,7%. Een partij als T-Mobile zit nu op 31%, wat een behoorlijke groei is want in augustus zaten ze nog op 21%. IPv6 breekt dus echt door. Op veel plekken in de wereld in dit jaar en in Nederland hopelijk in 2015.”

IPv6 doen
“Helaas zijn er veel ISP’s die IPv6 nog negeren. Als de grote drie echter actief IPv6 gaan aanbieden zal de rest van de sector – en ook het bedrijfsleven – wakker schrikken en zal het snel gaan. Ga dus IPv6 doen! Zoals mijn collega en vriend Jan Žorž altijd zegt: “To the universal deployment of IPv6!

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.