IT promotie in een Duits pretpark

Vorige week vond in Rust, Duitsland de World Hosting Days (WHD) plaats. Het jaarlijkse event voor de Hosting en Cloud community. In het Europapark pretpark kwam de gehele sector samen. Van grote Cloud Providers tot kleine Hosters, van hardware leveranciers tot Software Vendors. Iedereen was er voor het congres, de beurs met vele nieuwe ontwikkelingen en natuurlijk de vele feesten! In een decor van Zwitserse alpenhuisjes, Toscaanse stadjes en grote Münchener bierhallen compleet met bergachtergrond, was het elke avond weer raak.

Business with pleasure

Door de prettige locatie, de welhaast perfecte organisatie en de vele gesponsorde feesten heeft het een aantrekkingskracht op velen. En velen ook uit Nederland. Om de tien meter hoor je wel Nederlands gesproken worden. Tijdens de lunch, borrels en feesten worden weer vele contacten aangehaald en gelegd. En tot laat in de late uurtjes. Juist die drie dagen wat verder van huis zorgen voor meer tijd hiervoor.

Actieve promotie

Een beurs als de WHD wordt ook door vele landen aangegrepen om zich te profileren. IJsland profileerde er zich als de perfect plek voor datacenters. In de keynote speech verzorgd door Julian Assange prees deze IJsland als een van zijn aantrekkelijke vestigingslanden. Maar opvallender was dat Luxemburg weer nog groter aanwezig was met een uitgebreide stand met overheid en vele bedrijven. Luxemburg ziet ICT als één van de drie belangrijkste speerpunten in hun economische beleid. De premier Bettel, die tevens minister van Telecom is, is hierin ook een grote actieve aanjager. Ze promoten heel actief hun land als vestigingsplaats. Met inmiddels namen als bijvoorbeeld Amazon, Apple, eBay en Skype is dit zeer een succesvol beleid. Naast deze actieve promotie hebben ze een juridisch en fiscaal vestigingsklimaat gecreëerd samen met telecom en datacenter infrastructuur waarin hevig wordt geïnvesteerd.

Nederland was ook aanwezig met de Dutch Masters of Cloud. Op eigen initiatief van een aantal Cloud partijen profileerden ze zich als de oud-Hollandsche grootmeesters van nu! Ze zien de samenwerking juist als belang voor het succes van het Dutch Masters of Cloud. Zoals ze zeggen: Meer massa betekent meer slagkracht. Dat betekent betere deals en meer aandacht voor iedereen die mee doet. Een erg goed initiatief dat de zaal een mooi oranje tint gaf.

Volgend jaar

Bij de WHD jaargang 2015 zijn we zeker weer bij. Een mooi moment ook voor Nederland om zich nog meer te promoten als de plek waar je moet zijn. Want Luxemburg en andere landen zullen heus niet stil zitten.

Wel nog een leermoment voor volgend jaar, de Silverstar achtbaan niet doen na het bierfest.


Stijn Grove werkt voor Solcon Datacenters en is eigenaar van ColoAmsterdam en thePeopleCloud.

About the author

Avatar

Stijn Grove is directeur van de Dutch Datacenter Association en eigenaar van DatacenterAdvies.nl en thePeopleCloud.