Je zal maar klant zijn…

Stel, je hebt een leuk bedrijf en besluit daarmee online te willen gaan met je automatisering. Je hebt in de lokale kroeg iets gehoord over dat je dan de cloud in zou moeten en welke voordelen daar allemaal bij komen kijken. In al je enthousiasme ga je eens kijken wat die cloud dan precies is. Al snel stuit je op diverse aanbieders.

De eerste verkenning
Nadat je een paar uur op het internet hebt gekeken heb je een beetje een idee van wat cloud ongeveer in zou moeten houden: “iets met computers en schaalbaar en niet weten waar je data staat en dat dan zonder dat je het zelf moet beheren”, maar je zoekt nog drastisch naar bevestiging. Nadat je de zoveelste definitie hebt gelezen besluit je maar genoegen te nemen met dat je ongeveer weet wat het is.

Virtualisatie
De aanbieders die je aanschrijft vertellen wat over virtualisatiesoftware. Ze roepen iets over fysieke en virtuele machines en dat [VMware/Xen/KVM/RHEV/Virtuozzo/Hyper-V] toch echt de virtualisatiesoftware is omdat het zoveel voordelen biedt ten opzichte van de alternatieven. De ene partij praat over de meest bekende partij, de andere over technisch beste en de laatste over dat Microsoft op Microsoft “natuurlijk”, het prettigst werkt. Klinkt best logisch toch? Je besluit je beslissing hier niet van af te laten hangen.

(De)centraal
De ene partij biedt centrale storage aan, de andere partij lokale storage. Een derde partij biedt decentrale storage aan. Ze verschillen wat in iSCSI, FiberChannel en roepen iets over snelheden. De aanbieder die FiberChannel aanbiedt trekt de parallel met glasvezel en dat dat ”natuurlijk” sneller is. De aanbieder van iSCSI vertelt iets over de bottleneck van schijven en dat de schijven de bottleneck zullen zijn. De partijen zijn het wel eens over de fail-over functionaliteit. De partij die lokale storage legt iets uit over penalty’s op performance en dat de impact van hardware-falen beperkt blijft. Huh? Dat zei die andere toch juist over centrale storage?
Terwijl je zojuist volledig suf bent gebeukt door de complexiteit komt je bij het volgende punt aan, de RAID-set. De een roept dat je RAID1 moet hebben, de geeft aan dat je bij RAID-0 de maximale snelheid haalt. En waarom zou hij het op twee plekken op moeten slaan als je toch al een normale back-up maakt. De derde roept het beste van beide werelden te hebben.
Nadat ze nog iets geroepen hebben over block-level back-ups en file-level back-ups besluit je huilend in een hoek te gaan zitten.

Maken we het niet veel te moeilijk?
Enerzijds maken we het veel te moeilijk door duidelijk trachten te zijn, anderzijds maken we het onvergelijkbaar (anders dan prijs) als we er niets over melden. Waar ligt de balans?


Dennis Wijnberg is sinds 2004 werkzaam bij Oxilion, eerst technisch en via ontwikkeling naar de functie Commercieel Manager.