Kudos voor de Nederlandse politie

Tor. Alleen al de naam doet sommige politieambtenaren en parlementsleden huiveren. De ontwikkelaars achter het anonimiseringsnetwerk waren vorige maand in Nederland. Over gesprekken met de Nederlandse politie waren ze zeer enthousiast.

Zij die Tor als een gevaar bestempelen realiseren zich niet dat Tor ook een belangrijk middel voor communicatievrijheid is. Voor jou en mij, maar ook voor mensen in landen waar op het denken aan vrijheid de doodstraf staat. En zij weten ook niet dat opsporingsdiensten zelf ook het Tor-netwerk gebruiken, juist om criminelen op te sporen.

Roger Dingledine, één van de tientallen mensen achter het Tor Project, heeft een merkwaardige hobby: “teaching law enforcement about Tor”. In Nederland bracht hij daarom een bezoek aan de digitale rechercheurs van de regionale korpsen en aan het Team High Tech Crime van het KLPD. En Dingledine is enthousiast over de Nederlandse politie en dan met name Team High Tech Crime. Anders dan in andere landen is de Nederlandse politie ook bezig met het grotere plaatje.

“There were some exceptions, sure, but most of the Dutch police I talked to have somehow managed to not get ground down by their job and lose track of the civil liberties angle. I wonder what their trick is.”

En dat is inderdaad knap, want de rechercheurs krijgen soms misselijkmakende zaken, zoals seksueel misbruik van kinderen, voor hun kiezen. Tijdens zijn bezoek kwam ook het verbieden van Tor ter sprake, maar dat is geen effectieve oplossing. Sterker nog:

“A lot of people think that it’s about trading off the good for the bad. On the one hand, you have a girl in Syria who is alive right now because of Tor. On the other hand, you have a girl in America who is harmed by some jerk and the jerk uses Tor. So, how do you balance these two? How do you decide which one is more important, or more ‘valuable’ to the world? The answer is that it’s the wrong question to ask: you aren’t actually going to save the girl in America by getting rid of Tor. Whereas getting rid of Tor *would* harm the girl in Syria (along with a wide variety of people and groups around the world).”

De ontwikkelaars van Tor waren ook nog eens twee dagen bij Bits of Freedom te gast. Samen met ontwikkelaars van Georgia TechPrinceton University en Measurement Lab hebben ze bij ons gehackt aanOONI: software om censuur op je internetverbinding te achterhalen. Roger en Jacob Appelbaum waren bovendien te gast op onze borrel:

“The day after I did the talk to the regional police, I did a short talk at Bits of Freedom, an EFF-like digital rights nonprofit in Amsterdam. They held a “Boffel” for many of their supporters to show up and socialize. It was a really great crowd — these are smart people who care. It was like a tiny CCC congress.“

Meer weten over het waarom van Tor? Lees dan ook vooral het interview met Jacob in de Vrij Nederland.


Rejo Zenger is actief bij Bits of Freedom. Sinds de eerste dagen van het internet is hij gefascineerd door de onbegrensdheid en het open karakter en de vrijheid die dat oplevert. Maar hij ziet ook de noodzaak om die vrijheid te beschermen. In de strijd tegen spam is hij eind 2002 het project spamvrij.nl begonnen.

Dit artikel verscheen 14 maart 2013 op het blog van Bits of Freedom en is met toestemming overgenomen op deze website.

Foto: Pieter Slöetjes

About the author

Avatar

Rejo Zenger is onderzoeker bij Bits of Freedom. Sinds de eerste dagen van het internet is hij gefascineerd door de onbegrensdheid en het open karakter en de vrijheid die dat oplevert. Maar hij ziet ook de noodzaak om die vrijheid te beschermen. In de strijd tegen spam is hij eind 2002 het project spamvrij.nl begonnen.