‘Meer dan ‘alleen maar’ cloud bieden belangrijk’

Tussen 20 december en 10 januari laten we op ISP Today experts uit de Nederlandse Internetsector aan het woord over het afgelopen jaar. Vandaag deelt Robert van der Meulen (LeaseWeb) zijn terug- en vooruitblik met de sector. Zijn belangrijkste ontwikkeling: de cloud is volwassener geworden.

Cloud volwassen

“De Nederlandse Internetsector is met consolidatie en prijsverlagingen het volwassen worden van de cloud aangegaan,” vertelt Van der Meulen. “En zoals bij elk product dat volwassen wordt, is de focus aan het verschuiven naar betrouwbaarheid, performance, en service – geleverd door providers met een gezicht. Meer cloud-diensten zijn beschikbaar als commodity, terwijl complexere diensten breder worden aangeboden. ”

Meerwaarde

Daarnaast is er meer aandacht voor standaardisering en privacy (‘waar is mijn data?’). Diensten zijn vergelijkbaar bij verschillende aanbieders in de markt, en de technische verschillen zijn kleiner. Omdat ook de ‘hype’ rond cloud een beetje is verdwenen, wordt er kritischer gekeken naar de beschikbare oplossingen. Hierdoor zijn hybrid en private clouds populairder aan het worden. Wanneer deze op de juiste manier ingezet worden, beginnen ook de grotere – soms traditionele – enterprises de meerwaarde in te zien.”

SDN

Een andere ontwikkeling is volgens Van der Meulen een sterke stijging in de populariteit van Software Defined Networking (SDN). “Dit is een relatief jonge techniek, waarbij in 2013 veel is geïnnoveerd en ontwikkeld. Standaarden zijn aan het opkomen en stabiliseren, en er zijn veel commerciële aanbieders van producten rond SDN opgestaan. De grote netwerkfabrikanten zijn ook serieuzer aan de slag gegaan met SDN.”

Netwerken

Van der Meulen verwacht in 2014 dat de groeiende populariteit van private en hybrid clouds doorzet. “Dit gaat samen met meer standaardisering binnen SDN-technologie en meer netwerkvirtualisatie. De ontkoppeling tussen hardware en operating systems zoals deze bij virtualisatie en cloud heeft plaatsgevonden, gaat nu op de netwerklaag toenemen. Dit gaat ervoor zorgen dat bedrijven hun on-premise infrastructuur nog makkelijker kunnen uitbreiden naar (hosted) private clouds.”

Breed portfolio

Zijn nieuwjaarswens voor 2014 luidt: “Voeg waarde toe. Doordat cloud-producten inmiddels commonplace zijn, zoeken klanten de differentiërende factoren meer in de organisatie, prijs/kwaliteit, en de meerwaarde die een leverancier kan bieden. Bijvoorbeeld door de klant de juiste oplossing te helpen kiezen, of door het hebben van persoonlijk contact. Een brede portfolio waarbij je meer biedt dan ‘alleen maar’ cloud is belangrijk; klanten willen eenvoudig kunnen koppelen tussen infrastructuurcomponenten zoals cloud, dedicated servers en CDN. Hiervoor moet je diversificeren.”


Robert van der Meulen is Manager Cloud bij hostingprovider LeaseWeb.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.