Moet het internet een middelpunt hebben?

Het laatste onderzoek van Telegeography’s Global Internet Geography laat zien dat Europa in opkomst is als ‘hub’ op het wereldwijde Internet. Dus gooi die wereldkaart met Europa in het midden nog niet weg. Maar wat zijn de achterliggende redenen hiervoor?

De verklaring is meerledig en kan worden gezocht in de opkomst van India en China op het internet, en in mindere mate de ontsluiting van het Afrikaanse continent met genoeg capaciteit om de meeste Afrikaanse landen van breedband internet te voorzien. Tot slot speelt op de achtergrond de huidige interconnectiesituatie in de Verenigde Staten mee (bekend in Nederland van de wens van AMS-IX om daar Internet Exchange diensten aan te bieden).

Gedurende de laatste vijf jaar zijn de investeringen in zogenaamde submarine cable systems behoorlijk verschoven, van een relatief wereldwijd verspreide hoeveelheid bandbreedte in 2008 en 2009, naar bijna alleen nieuwe investeringen in Zuidoost Aziatische cable systems, trajecten die de Pacific Rim (Verre Oosten) verbinden met Europa, vaak via het Midden-Oosten. Daarnaast is ook een flink aantal nieuwe cable systems aan de westkust en aan de oostkust van Afrika live gegaan.

France-IX, de relatief nieuwe Internet Exchange in Parijs, werd mede opgericht om de opportunity van al dit nieuwe Afrikaanse, Arabische en Aziatische internetverkeer lokaal op te kunnen vangen en verder te verbinden via een nieuwe, duidelijke Internet Exchange voor Parijs. Voor de komst van France-IX, was de interconnectiesituatie daar namelijk bar slecht met te veel, onduidelijk georganiseerde IXPs, wat er voor zorgde dat veel netwerken vanuit Marseille rechtstreeks doorgingen naar London, Frankfurt of Amsterdam. Het oplichten van nieuwe cable systems zoals SEACOM was aanleiding om de handen in elkaar te slaan en een werkelijk alternatief voor de drie grote Europese IXPs te bieden.

De Verenigde Staten hebben een ander soort interconnectieprobleem, maar de situatie is op sommige punten vergelijkbaar met Parijs. In de VS is interconnectie van IP netwerken niet zozeer het domein van neutrale Internet Exchanges die verspreid over meerdere, met elkaar concurrerende datacenters in een (hoofd)stad gevestigd zijn, maar een relatief klein aantal gebouwen die een enorme hoeveelheid aan dichtheid van netwerken binnen hebben, datacenters of carrier hotels. Dit betekent dat netwerken die binnen de VS naar een bepaald knooppunt willen, bijvoorbeeld het noorden van Virginia of Silicon Valley of New York, bijna gedwongen zijn om naar één bepaalde aanbieder van datacenterdiensten te gaan. Deze aanbieder is vaak het enige datacenter in de stad of wijde omgeving waar je terecht kunt, omdat alle andere netwerken daar al binnen zitten. Dus een soort van uitdijend zwart gat. Netwerk operators hebben dus niet dezelfde keus zoals bijvoorbeeld in Europa.

Het effect hiervan is tweeledig: de maandelijkse kosten voor directe interconnecties binnen dit soort datacenters (‘cross connects’) liggen een stuk hoger dan in andere datacenters en op termijn heeft deze afwezigheid van keus een negatief effect op de rol van de VS als ‘middelpunt’ van het Internet in de wereld. Bedenk dat door deze situatie en het ontbreken van gedegen, neutrale gedistribueerde Internet Exchanges, veel interconnectie met cross connects wordt gedaan, wat nog eens additionele kosten meebrengt voor de netwerk apparatuur. Kijk maar eens naar hoeveel peering sessies er gemiddeld op de AMS-IX in Amsterdam lopen per lid, en doe de som als al die sessies individuele cross connects met maandelijkse kosten zouden zijn, plus de kosten van routers om al die cross connects in te prikken.

Het nieuws van Telegeography was al bekend in de industrie, en in de VS zijn nu de netwerk operators onder Open-IX begonnen met het herorganiseren van hun huis. Onderdeel daarvan is een inhaalslag maken ten opzichte van Europa, gebruikmakend van de kennis en bereidheid van een aantal grote Internet Exchanges om lokale projecten te starten of anderszins te ondersteunen. Mijn werkgever, EvoSwitch, een provider van carrier-neutrale datacenterdiensten (full disclosure: wij zijn partner van ISP Today) is voortrekker hierin, en heeft de London Internet Exchange succesvol naar Amerika gehaald. Maar er is behoefte aan meer hulp. AMS-IX, en de gezamelijke kennis van de in AMS-IX verenigde netwerken, kan een belangrijke rol spelen in een gezonde verdere groei van het Internet, niet alleen in Amerika, maar wereldwijd. Want het Internet heeft geen grenzen.


Vincent Rais is werkzaam bij EvoSwitch als Marketing Manager. Hij is ook lid van het Open-IX Data Center Standards committee.