Moet SIDN de extensie .amsterdam faciliteren?

De stichting Internet Domeinregistratie Nederland, die samen met haar deelnemers (registrars) verantwoordelijk is voor de uitgifte en registratie van het .nl domein, staat op het punt om haar systemen en kennis te verkopen/verhuren aan een derde partij die de extensie .amsterdam wil gaan exploiteren. Voor ons als deelnemer van SIDN een absolute no-go!

puntamsterdan

SIDN heeft een convenant met de Nederlandse overheid en heeft een kleine 2000 registrars van de Stichting die .nl domeinnamen mogen aanbieden aan eindgebruikers. Argeweb is ook een deelnemer van SIDN. SIDN heeft de taak om het .nl domein in de lucht  te houden, te reguleren en daar houdt het wat mij betreft wel bij op. Uiteraard zijn er ook een aantal maatschappelijke belangen die SIDN op zich neemt en SIDN neemt een aantal verantwoordelijkheden richting de branche (zoals funden van branchevereniging ISPConnect). Zaken waar ik tot op zekere hoogte wel mee kan leven of soms zelf toejuich!

Nu is SIDN voornemens om voor een derde partij ook een extensie te gaan beheren (.amsterdam). Dit doen ze niet direct en alleen in opdracht van de gemeente Amsterdam, maar met een commerciële partij ertussen. Ook doet SIDN dit niet met enig belang voor haar aangesloten registrars. Een soort commerciële en wellicht lichte vorm van patriotisme die absoluut niet past bij de positie van SIDN. Het beheren van overige extensies moet SIDN overlaten aan andere partijen, want ze concurreren hiermee ook nog eens met hun eigen leden, want het beheer van een dergelijke extensie kan ook prima worden opgepakt door een van de aangesloten hostingpartijen. Naar hun idee vast niet zo goed, maar dan wordt het ten minste niet met de kennis en kunde opgebouwd waar wij als deelnemers jarenlang aan hebben bijgedragen. Ervaring met het hosten van een TLD mag geen reden zijn.

Een alternatief zou zijn dat SIDN wel de extensie beheert, maar dan zou het net als bij .nl alleen kunnen worden verspreid via de aangesloten leden. Zoals het model altijd is geweest en wij als deelnemers dus exclusief .amsterdam kunnen aanbieden aan onze klanten. Dat SIDN de extensie .politie gaat verzorgen voor de politie vind ik zelf nog een iets ander verhaal. Dat vind ik in het maatschappelijk belang prima passen.

Dat SIDN zijn handen heeft afgetrokken van .frl nadat de provincie zelf niet meedoet is prima, maar waarom dan toch .amsterdam. Dit moeten we echt niet willen en brengt de mijn inziens iets te commerciële SIDN-trein helemaal nooit meer tot stoppen!


Gerben van Leeuwen is eigenaar van Argeweb en Amsio. Hij bemoeit zich persoonlijk met (online) marketing en uiteraard de totale bedrijfsvoering en strategie. Gerben heeft onder andere met het concept webmee.tv: het webhosten dichterbij het grote publiek willen brengen en hij blijft zich hier ook voor inzetten. Tevens is hij bestuurslid in het bestuur van ISPConnect.

Dit artikel was op 20 augustus 2013 op de blog van Gerben te lezen en is met toestemming op deze website overgenomen.