‘NaWas toont zinnigheid samenwerking sector aan’

Tussen 17 december en 9 januari laten we op ISP Today experts uit de Nederlandse Internetsector aan het woord over de ontwikkelingen in het afgelopen jaar en blikken we vooruit op 2015. Vandaag Alex Bik, CTO bij BIT. Zijn belangrijkste gebeurtenis: het bouwen van de NaWas.

“Vrijdag 28 maart was een bijzondere dag, waarop de NBIP de ‘Nationale anti-DDoS Wasstraat (NaWas) in bedrijf heeft genomen. De dienst wordt door Service Providers, leveranciers en andere betrokken partijen ondersteund. Tot nu toe is er veel waardering hoe de dienst is ingericht en voor het idee om dit sector-breed op te pakken.”

“De on demand anti-DDoS beveiliging is er voor middelgrote en kleine Service Providers die eigen anti-DDoS apparatuur niet kunnen bekostigen. De NaWas reinigt het verkeer en stuurt de schone data over een apart VLAN van de NL-ix of AMS-IX naar de deelnemende ISP terug. Omdat de aanvallen steeds groter en frequenter worden, zal de NaWas meegroeien en zorgen voor voldoende capaciteit.”

“De belangrijkste ontwikkeling in de ISP sector voor volgend jaar is dat hopelijk de bewaarplicht wordt afgeschaft. Het is en blijft zinnig om samen te werken, zeker waar het gaat om zaken waar iedereen in onze sector mee te maken heeft.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.