Nederlands energiebeleid stimuleert vestiging datacenter

Hoewel de crisis in de immer groeiende datacenter- en hosting sector niet heel erg voelbaar is, is in deze tijden positief nieuws altijd welkom. En helemaal als het uitgesproken wordt door één van de grootste datacenter-bedrijven in de wereld. Tijdens een event in Amsterdam vorige week voor de Nederlandse pers en bloggers, gaven vertegenwoordigers van Digital Realty hun visie op de toekomst. En die ziet er goed uit voor Nederland.

Aantrekkelijker

Digital Realty is een van de grootste “digitale vastgoed” bedrijven in de wereld. Zij zijn eigenaar van zo’n 130 datacenters verspreid over 4 continenten die ze in z’n geheel of in grote delen doorverhuren en daarnaast ook onderhouden. Juist Digital Realty ziet Nederland meer en meer als de belangrijkste markt om nu uit te breiden in Europa.

Nederland is al tijden één van de meest sterke datacenter- en netwerk hubs in de wereld. Vanuit de gunstige geografische ligging is er perfecte connectiviteit naar heel Europa en de US gecombineerd met een uitstekend internationaal vestingsklimaat. Tot zover niks nieuws.
Maar Amsterdam wordt volgens Digital Realty in de komende jaren steeds aantrekkelijker in vergelijking tot de naaste datacenter hubs Frankfurt en London.  De reden is de sterkere stijging van de stroomprijs in de UK en Duitsland dan de stijging van de stroomprijs in Nederland.

“Nu al is Amsterdam 10 tot 20% goedkoper qua stroom in vergelijking tot de UK en zelfs 30 tot 40% goedkoper in vergelijking tot Duitsland”, aldus Robert Bath, Vice President Engineering. De verwachting is dat dit in de toekomst steeds meer uit elkaar gaat lopen ten gunste van Nederland.
De UK en Duitsland hebben in vergelijking tot Nederland veel eerder en meer ingezet op groenere energieopwekking. Echter door het abrupt stoppen met nucleaire stroomopwekking in Duitsland én door de snelle opkomst van schaliegas in de USA, kampen beide landen nu met een duurdere stroomvoorziening. Waarbij de subsidies om dat op te vangen steeds moeilijker zijn op te brengen. Zie ook mijn vorige blog over de ontwikkelingen op stroomgebied. Dus ondanks de wat minder ambitieuze doelstellingen op het gebied van schone energie in Nederland, zorgt dit nu wel voor een beter economisch vestigingsklimaat voor datacenters.

Hoofddorp

Een vestigingsklimaat dat de reden is dat Digital Realty een volgende datacenter in Hoofddorp  bouwt.  Dit was al aangekondigd, maar werd in dit event nogmaals aangestipt.
Een datacenter met ook een ontwerp dat totale flexibiliteit in zich heeft. Gebouwd volgens de “POD 3.0” modulaire architectuur kan het per hal aan de wensen van de klanten worden aangepast, bijvoorbeeld op het gebied van de koeling en elektrische installatie. Of men nu vloeistof koeling of het directe buitenluchtkoeling wil. Of er low- of juist voor high-density stroomverbruik nodig is. Alles is per hal van het datacenter mogelijk aan te passen, zonder dat het ten koste gaat van vloeroppervlak. En uiteraard vanaf dag één gekoppeld aan meerdere andere datacenters en carriers via de eigen fibers van Digital Realty.

Toekomst

Hoe kan Nederland maximaal van deze goede positie blijven profiteren? Volgens Robert Bath kan dat als onze overheid juist zorgt voor een stabiel beleid op het gebied van stroom en belastingen en niet in een keer een andere weg inslaat. Het onlangs gesloten Energie akkoord tussen alle betrokken partijen kan wel eens die rust en stabiliteit geven om die voorsprong te kunnen blijven vasthouden. Laten we hopen dat de komende jaren niet wordt aangepast en aangetast.


Stijn Grove werkt voor Solcon Datacenters en is eigenaar van ColoAmsterdam en thePeopleCloud.

Dit artikel verscheen op 11 november 2013 ook op BlogIT en is met toestemming van de auteur op ISP Today gepubliceerd.