‘Niet denken in eigen producten of diensten’

In onze Olypische-zomerserie stelden we de vraag: ‘Wat is het belangrijkste onderwerp waar de sector de komende maanden mee te maken krijgt, moet oppakken en waar ze zich mee zal moeten bewijzen?’ Jeroen van de Lagemaat geeft vandaag zijn reactie.

“Wat de sector moet oppakken is niet denken in eigen producten of diensten, maar in termen van hoe hun klanten, de bedrijven en instellingen hun eigen dienstverlening kunnen innoveren, of zelfs hoe die bedrijven en instellingen de ‘beleving’ van de klant kunnen verbeteren (bij hun producten en diensten).”

“Voorbeeld: Ten Cate levert geen kunstgras meer voor een stadion, maar een altijd goed bespeelbare bodem voor sport – en andere activiteiten als concerten – als  dienst, of zelfs een interactieve beleving – door sporters en supporters – middels de inzet van ICT voor positiebepaling van spelers, loopafstanden, balbezit, passes, maar ook met projectie van informatie op de bodem, op schermen in stadion, op internet enzovoort, enzovoort.”

“Daarbij vind er ook een verschuiving plaats van ‘traditionele’ ketens naar flexibele netwerken van bedrijven, die in steeds wisselende samenstelling nieuwe producten en diensten combineren om tot verbeterde dienstverlening en beleving te komen, waarbij kleine lokale partijen worden ingezet om van dichtbij de klanten te bedienen. Een revival voor lokale leveranciers.”

“De uitdaging voor de sector is dan hoe zij zich naar hun klanten, en de klanten van hun klanten en hun collega’s gaan opstellen in deze ontwikkeling van producten via diensten naar beleving via lokale leveranciers.”

“En mijn medailles gaan naar:

Goud
Mobihealth BV in Enschede, die van sensor en wireless technologie geëvolueerd zijn naar een aanbieder van een zorgplatform.

Zilver
Service to Media in Enschede, gemigreerd van prime leverancier van SMS systemen (indertijd nog CMG, marktleider op dat gebied) naar een provider voor platforms voor media, vast en mobiel, met heel bouwers van apps die dat gebruiken.

Brons
Previder in Hengelo: van hosting en co-locatie naar platform voor cloud-diensten”Jeroen van de Lagemaat
is directeur van NDIX, de open digitale marktplaats die zich uitstrekt tot 35 steden in Nederland en Duitsland. Na zijn studie Elektrotechniek (afgestudeerd op VoEthernet) op de Universiteit Twente was hij wetenschappelijk medewerker op het gebied van het ontwerpen en testen van communicatiesystemen met behulp van formele methodes. Hij migreerde via project- en managementfuncties op de Universiteit naar de NDIX.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.