‘Nieuwe kansen creëren door actief meedoen in open source community’

Tussen 20 december en 10 januari laten we op ISP Today experts uit de Nederlandse Internetsector aan het woord over het afgelopen jaar. Vandaag deelt Lennard Zwart (CloudVPS) zijn terug- en vooruitblik met de sector. Zijn belangrijkste ontwikkeling: de veranderingen in de hostingmarkt.

Technologie

Volgens Zwart breken er een aantal open source technologieën door die de hostingmarkt ingrijpend gaan veranderen. “Denk hierbij aan nieuwe gedistribueerde storage-technieken zoals Rados, Swift en GlusterFS. Deze vormen een goedkoop en veilig alternatief voor server-storage en traditionele dedicated storage oplossingen.”

Openstack

“Het belangrijkste voorbeeld van een nieuwe techniek die en enorme impact gaat krijgen is echter OpenStack. Dit is een open source cloud platform dat in 2013 een enorm momentum heeft gekregen. Het programma heeft qua functionaliteit enorme stappen gemaakt waardoor het nu steeds makkelijker is een private of public cloud te bouwen. In Amerika heeft 84% van de CTO’s plannen om OpenStack in te gaan zetten. Ook lijkt de groei van de OpenStack community nu onoverbrugbaar sneller dan andere open source cloud oplossingen zoals CloudStack en Eucalyptus.”

Invloed op hostingmarkt

“OpenStack gaat een enorme invloed krijgen op de hostingmarkt. In de eerste plaatst kunnen relatief kleine bedrijven nu gelijksoortige functionaliteit gaan aanbieden als grote Amerikaanse spelers zoals Amazon, Microsoft en Google. Het aanbod van deze kleinere partijen kan hierbij interessanter worden gemaakt door het bieden van lokale ondersteuning en sterkere privacy garanties. Verder zal OpenStack naar verwachting een grote rol gaan spelen binnen grote bedrijven. Providers die hierop inspelen kunnen deze bedrijven gaan bedienen door de externe kant van hybride oplossingen te leveren.”

Privacy

Verder zijn er belangrijke ontwikkelingen gaande op privacy gebied. In Nederland wil de politie het recht verwerven om computers en servers te gaan hacken zonder medewerking of medeweten van een eventuele provider. De Nederlandse veiligheidsdiensten zoeken het recht om het Nederlandse internetverkeer massaal te gaan analyseren. Ondertussen wordt in Europa door met name Amerikaanse bedrijven hard gelobbyd om de nieuwe Europese privacy wetgeving zoveel mogelijk af te zwakken. Deze ontwikkelingen gaan tegen het belang van de sector in. Het is in de eerste plaats belangrijk dat het vertrouwen in de privacy van het internet gehandhaafd blijft. Hiernaast kan het respecteren van online privacy internationaal gezien een enorm concurrentie voordeel worden als Nederland en Europa dit serieus blijven nemen.”

Openstack in Nederland

Terug naar OpenStack, want dat staat volgens Zwart in Europa nog in de beginfase van zijn ontwikkeling. “De community in Nederland staat ondanks een sterke groei ook nog in de kinderschoenen. Er zijn dan ook nog weinig hostingpartijen die zich met Openstack bezig houden. Er is zich nu een OpenStack community in Nederland aan het vormen en er zijn nu grote kansen voor bedrijven die vroeg willen instappen bij deze ontwikkeling.”

Kansen in leveren aan ontwikkelaars

In 2014 verwacht Zwart dat er een verdere splitsing gaat ontstaan tussen providers die met nieuwe ontwikkelingen mee gaan en providers die dat niet doen. “Er zullen zeker nog nieuwe websites gehost moeten worden, maar de grote kansen liggen nu bij het leveren van diensten aan ontwikkelaars en grotere bedrijven. Ontwikkelaars produceren steeds meer SaaS-applicaties die gehost moeten worden terwijl bedrijven steeds meer applicaties in de cloud plaatsen. Om deze nieuwe klanten te bedienen is het meegaan met technische ontwikkelingen slechts één factor. Een ander punt van aandacht is de steeds strakkere eisen die serieuze klanten hebben ten aanzien van certificering.”

Actief deelnemen

Lennards nieuwjaarswens voor 2014 luidt: “Ik hoop dat providers blijven vernieuwen, maar ook meedoen aan relevante discussies en communities. Als bedrijven gebruik willen maken van open source technieken zoals OpenStack, dan zullen ze om dit goed te kunnen implementeren actief deel uit moeten maken van de community. Dit creëert nieuwe kansen en verschaft hulp bij problemen. Om dit te bereiken moeten bedrijven wel meehelpen door software bij te dragen of mee te bouwen aan de community. Deze manier van werken vereist vaak een nieuwe mind-set.”

Belangen sector verdedigen

Daarnaast hoopt Zwart dat providers hun belangen actief moeten gaan verdedigen bij belangrijke discussies, zoals die over certificering en privacy. “Zeker op privacy-gebied is het belangrijk dat de sector een duidelijke stelling gaat nemen. Het moet de politiek duidelijk worden dat er naast een privacy belang ook een belangrijk economisch belang is bij een sterke privacy wetgeving.”


Lennard Zwart is Managing Director bij CloudVPS. CloudVPS is één van de top cloud providers van Nederland. Vanuit een netwerk dat over drie A-klasse datacentra is verspreid worden vele bekende en veeleisende klanten bediend. CloudVPS heeft een grote public cloud waar flexibel capaciteit kan worden afgenomen. Hiernaast is er veel private cloud en maatwerk expertise.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.