Opstelten dendert door richting hackbevoegdheid

Het hackvoorstel komt eraan. We hebben in de zomer van 2013 gereageerd op de consultatie over het voorstel van minister Opstelten. We zijn benieuwd wat er met onze reactie gebeurd is, maar vrezen dat de aanpassingen beperkt zijn. Opstelten lijkt onverminderd door te denderen met zijn hackplannen.

Hackvoorstel
Om het geheugen op te frissen: het hackvoorstel is het plan van Minister Opstelten om de politie de mogelijkheid te geven op afstand in te breken op computers, laptops en eigenlijk alles wat met het internet verbonden kan zijn. Wij zien daar grote risico’s in, bijvoorbeeld voor jouw privacy. Deze bezwaren hebben we eerder geuit, met name in onze reactie op de internetconsultatie van het hackvoorstel.

CBP: ga niet hacken
Dat er grote risico’s kleven aan het voorstel erkent ook het College Bescherming Persoonsgegevens. Zij hebben het voorstel geanalyseerd nadat het (al dan niet) is gewijzigd op basis van de internetconsultatie. Ze rekenen in duidelijke bewoordingen af met het hackvoorstel en concluderen hun analyse met het verzoek om het voorstel niet in te dienen. Dat is opmerkelijk, omdat het betekent dat het ook ná de kritische reacties op het voorstel tijdens de consultatie, niet beter is geworden.

Minister dendert door
Het advies van het CBP heeft de Minister naast zich neergelegd: binnenkort zal het voorstel aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Vreemd, want de tegenstand komt werkelijk uit alle maatschappelijke hoeken: van ICT-bedrijventot academici, van cyber security experts tot de burger. Het doet vermoeden dat de Minister koste wat het kost het voorstel erdoor heen wil krijgen. En dat is misschien nog wel het meest zorgelijke van het hele proces.


Dit artikel verscheen op 5 september op de blog van Bits of Freedom en is met toestemming van de auteur op ISP Today gepubliceerd.

About the author

Avatar

Ton Siedsma is onderzoeker bij Bits of Freedom.