Overname IS Group door KPN is logische stap, maar toch….

KPN_640Met de bekendmaking maandagmiddag laat dat KPN de IS Group overneemt wordt invulling gegeven aan een eerder door KPN duidelijk afgeven signaal: na het verkopen van de activiteiten in België en Duitsland zou er actief gezocht worden naar groei op de eigen thuismarkt.

Het aantal en soort partijen dat KPN in het vizier kan hebben is beperkt. Op het gebied van vaste of mobiele telefonie uitbreiden was en is weinig voor de hand liggend. Daarvoor is het marktaandeel dat KPN in die markten heeft al behoorlijk groot en het betreft ook nog eens diensten die onder druk staan (Whatsapp). Overname van een system integrator was na de noodzakelijke ontrafeling van Getronics ook weinig voor de hand liggend, dus daarmee was de overname van een B2B hosting en cloud aanbieder een betere keuze. IS Group is naar omvang een partij die gewicht in de schaal legt. Het marktaandeel van KPN neemt in bepaalde B2B marktsegmenten in een keer met vele procentpunten toe, dat is goed voor de KPN omzet en de aandeelhouders weten het vast ook te waarderen. Kortom het klinkt als een volkomen logische stap.

Is daarmee ook direct alles glashelder en positief? Nee. Over de impact voor klanten en personeel is niets te lezen en insiders weten dat overnames altijd leiden tot churn op beide terreinen met als extra risico dat ze elkaar versterken. Let verder goed op wat KPN schrijft in het persbericht: “Door de overname van IS Group kan KPN zijn managed hosting mogelijkheden uitbreiden en de bestaande propositie aanvullen met cloud gebaseerde werkplekoplossingen voor het MKB.“ Hoewel de IS Group ook klanten in de segmenten enterprise en overheid bedient, worden die niet expliciet genoemd. De nadruk lijkt te liggen op SaaS en gelijkende oplossingen voor het MKB. Dat roept onvermijdelijk de vraag op: wat betekent dat voor de (klein-) zakelijke diensten die KPN onder eigen naam en via de reeds bestaande dochterondernemingen XS4All en Argeweb aanbiedt. Een andere vraag is hoe deze overname zich verhoudt tot de eerdere berichten over strategische samenwerking tussen KPN en IBM wat betreft de IaaS diensten van Softlayer.

De overname is logisch, maar dat proces zal personeel, klanten en concurrenten niet boeien. Die zijn vooral geïnteresseerd wat de gevolgen voor hen zijn. Vooralsnog valt daar echt heel weinig over te zeggen en of dat ook zo logisch is?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.