Pas op voor de DFS-band als je gigabit Wi-Fi wilt

Deze zomer heb ik een Apple Time Capsule “gigabit Wi-Fi” basisstation aangeschaft. Het originele 802.11 Wi-Fi was twee hele megabits per seconde. Dat werd 11 (802.11b), 54 (g), 300 (n) en nu dan niet minder dan 1300 Mbps (802.11ac). Met mijn nieuwe MacBook Pro (lees ook mijn bespreking) haalde ik in het begin inderdaad vaak die beloofde 1.3 Gbps. Niet verkeerd dus.

Maar vreemd genoeg bleef ik na een week of twee steken op niet meer dan 878 Mbps. Op de Mac kan je je Wi-Fi snelheid inspecteren door met de alt/optie-toets ingedrukt op het Wi-Fi-ikoontje in de menubalk te klikken. 878 Mbps is nog steeds erg snel, maar toch wat teleurstellend. Een tijd lang dacht ik dat er een probleem met de software was. Maar de update van MacOS 10.9.0 naar 10.9.1 maakte geen verschil.

Al die tijd stond mijn Time Capsule ingesteld om automatisch een kanaal te kiezen, en hij (zij?) had kanaal 100 (DFS) gekozen. Tot de Time Capsule op een goede dag overschakelde op één van de lagere kanalen… en ik weer terug was op 1300 Mbps! (Hoewel lagere snelheden ook voorkomen, afhankelijk van waar m’n laptop staat.)

Om de onderste steen boven te krijgen heb ik verschillende instellingen geprobeerd, en de uitkomst was vrij duidelijk: op een DFS-kanaal krijg ik noot meer dan 878 Mbps, maar op kanalen 36 – 48 vaak 1053 of 1300. Daarnaast is het netwerk op DFS soms heel traag, ook al laat m’n MacBook 878 Mbps zien. Op kanalen 36 – 48 heb ik dit probleem niet gehad.

DFS is dynamische frequentieselectie. Zoals je hier kan zien is het in de Verenigde Staten verplicht om op alle kanalen, met uitzondering van 36, 40, 44 en 48, verplicht dynamische frequentieselectie toe te passen. Dat betekent dat Wi-Fi-apparatuur van kanaal verandert als het andere uitzendingen detecteert; over het algemeen radar. Het lijkt erop dat Apple de Amerikaanse DFS-vereiste ook in Europa toepast.

Ik woon een paar kilometer van zee in Den Haag, dus het is heel goed mogelijk dat een radar langs de kust of van schepen op zee er voor zorgt dat ik op de DFS-kanalen de volle 1.3 Gbps niet haal. Of misschien zijn de antennes minder efficiënt op deze hogere frequenties.

In elk geval, ik gebruik voortaan kanalen 36 – 48. Om snelheden boven de 500 Mbps te halen bundelt 802.11ac niet minder dan vier kanalen, ofwel heel 36 – 48, welke je ook selecteert. Dit betekent dat mijn Wi-Fi gedeeltelijk overlapt met dat van de buren die kanaal 40 gebruiken, maar blijkbaar zonder dat dit ten koste van de snelheid gaat.


Iljitsch van Beijnum is consultant en schrijver en schrijft op zijn blog over computernetwerken.

Dit artikel is een vertaling vanuit het Engels van een artikel dat onlangs verscheen de blog van Iljitsch en is met toestemming van de auteur op ISP Today gepubliceerd.

About the author

Avatar

Iljitsch van Beijnum is consultant en schrijver en schrijft op zijn blog over computernetwerken. Hij schreeft het boek 'BGP' voor O'Reilly en geeft regelmatig BGP- en IPv6-cursussen in samenwerking met NL-ix.