‘Pragmatischer denken en bijdrage leveren aan open standaarden’

Tussen 20 december en 10 januari laten we op ISP Today experts uit de Nederlandse Internetsector aan het woord over het afgelopen jaar. Vandaag deelt Maurits van der Schee (LeaseWeb) zijn terug- en vooruitblik met de sector. Zijn belangrijkste ontwikkeling: CDN als commodity.

Videodistributie

In 2013 heeft Van der Schee CDN commodity zien worden. “We zien een sterke opkomst van de vraag naar security georiënteerde CDN-diensten. Daarnaast is een bijzonder grote groei  te vinden in videodistributie. Zowel VOD als live video zijn ‘drivers’ van de verkeersgroei over het Internet.”

Aanbod niet transparant

“Meer en meer partijen gaan CDN aanbieden, waarbij er tegelijkertijd een steeds grotere variëteit in CDN-diensten ontstaat. Het gevolg is dat het aanbod niet transparanter wordt. Terwijl  de prijzen onder druk blijven staan.”

HTTPS als standaard voor videodistributie

Vanuit zijn expertisegebied verwacht Van der Schee dat de tablet het primaire medium voor video wordt. “Videos worden in toenemende mate direct bij de kijker op zijn tablet geleverd. Door deze zogeheten over-the-top content zal het dataverkeer ook dit jaar weer flink groeien. Ook zal HTTP nog belangrijker worden dan het al is. Binnen het HTTP protocol zal HTTPS (HTTP+SSL) de de-facto standaard worden.”

Pragmatisch denken

Zijn nieuwjaarswens voor 2014 luidt: “Laten we als Nederlandse Internetsector gezamenlijk werken aan open standaarden en best practices. Deze zijn hard nodig op het gebied van video, HTTPS en IPv6, waar de uitdagingen liggen in de komende jaren. In plaats van wachten op  standaarden die zijn vastgesteld door commissies, moeten we pragmatischer denken en bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan open-source software voor (referentie) implementaties.”


Maurits van der Schee is Innovation Engineer CDN bij LeaseWeb.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.