‘Roaming charges are still a rip off’

Een linkje dat ik vond via onze eurocommissaris Neelie Kroes. Interessant, maar vertel eens. “Whatever you do when downloading data – surfing the web, sending a Tweet, posting a photo – don’t hook up your iPhone to your Ipad. The data that you download is exactly the same but if you use your devices in this way, your charges will be €5 per megabyte. Thats right, despite an advertised – and mandated – price of 20 cents, a loophole in the legislation allows companies to charge 25 times the supposed maximum. At least, that’s what Vodafone charged this foolish customer on a recent trip to Europe.”

Wow! Dat is wel bijzonder. Het lijkt erop dat hier gebruik gemaakt wordt van de EU-richtlijn (bijv. artikel 15 lid 4) waarin is aangegeven dat regels niet van toepassing zijn op zogenaamde machine to machine (M2M) toepassingen. Op zich logisch dat in de richtlijn M2M wordt uitgesloten van allerlei regels, want uiteindelijk zit daar geen consument aan de knoppen. Verwarring ontstaat echter wanneer verschillende overheden op verschillende manieren naar dezelfde casus gaan kijken.

Zo was daar onlangs ook het volgende nieuwtje: Door schaarste in 06-nummers worden data-sim-kaartjes voortaan ingezet op de M2M nummerreeks. Maar maakt dat ze ook echt M2M? Natuurlijk niet. Linksom of rechtsom, er zit achter het scherm van die laptop of dat tablet een consument die net zo hard geraakt wordt door een hoge factuur met ongereguleerde tarieven. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van de regeling. Jammer dat de telecom-sector met een onduidelijke invulling van regels niet de kans aangrijpt om eens een goed voorbeeld te stellen dat telecom-aanbieders niet allemaal boeven zijn, maar juist de kans pakt om de klant nog net even dat stukje verder uit te melken.

Maintaining the status-quo, dat moeten we toch niet willen?

SpeakUp heeft altijd het standpunt gehad dat tarieven die berekend worden aan de gebruiker helder en fair zijn. Daar hoort gewoon bij dat loopholes – als die er al zijn – niet als zodanig worden ingezet. Juist daarom willen we dat de sector het mogelijk maakt dat gebruikers weten waar ze aan toe zijn en zich niet bang hoeven te voelen om eens een keer wel lekker mobiel internet te gebruiken als de WiFi op de camping in Frankrijk weer eens niet vooruit te branden is.